Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че правителството може да продължи въведената заради пандемията от разпространението на коронавируса извънредна ситуация, която изтича на 31 юли, съобщи РИА Новости, позовавайки се на правителствено съобщение в социалните медии.

"Решението ще бъде прието на заседание на правителството. Продължението на режима на извънредната ситуация не означава, че ситуацията не е под контрол, но позволява да се предприемат необходимите мерки, включително карантина, в случай на критични ситуации в определени области, така че ние сме склонни да го разширим", отговори той. 

Доминиращият щам на коронавируса по света е от Италия, а не от Ухан

Доминиращият щам на коронавируса по света е от Италия, а не от Ухан

Доминиращият щам е G614, а не D614 в Ухан

Италианското правителство обяви извънреден режим в края на януари след първите два случая на коронавирусна инфекция при съпружеска двойка от Ухан, която беше на екскурзия до Рим, и на фона на развитието на огнище в Китай, с което страната спря авиополетите. Режимът е въведен преди местното огнище в Северна Италия, възникнало на 21 февруари 2020 г. Общо от началото на пандемията в Италия броят на заразените е надхвърлил 240 хиляди души, от които са починали близо 35 000. От 10 март в продължение на два месеца е въведена строга карантина с ограничаване на движението на населението.

Към момента страната поддържа стабилно и контролирано ниво на ежедневно увеличение на новите случаи в района на 200. В същото време по-голямата част от заразените имат леко заболяване и броят на хоспитализациите намалява. Малки местни огнища на болестта досега са угаснали. Преди Конте съобщи, че правителството не вижда перспективата за въвеждане на нова пълна карантина като инструмент за борба с пандемията.