Италианският министър на здравеопазването предлага разширяване на забраната за пушене, като бъдат включени и откритите площи на заведения и паркове, съобщава "Ройтерс".

Идеята му обаче предизвика гнева на десните му колеги в правителството, които го нарекоха "комунист".

Министър Орацио Шилачи, технократ без партийна принадлежност, заяви през януари, че ще предприеме репресии срещу пушенето, включително на електронни цигари, които се използват широко от тийнейджъри.

Ще бъде забранено пушенето във външните части на заведенията, на спирките на обществения транспорт, както и в парковете, където има бременни жени и деца.

Министърът на културата Виторио Сгарби обаче нарече гледната точка на Шилачи "плашеща" и предупреди, че подобни забрани биха имали обратен ефект и ще насърчат хората да пушат.

"Това е нещо типично за авторитарен и диктаторски комунистически режим", заяви той.

Забраниха пушенето в парковете на Неапол

Забраниха пушенето в парковете на Неапол

Тази забрана е безпрецедентна по рода си в Италия.

По данни на Италианския национален здравен институт около 24% от възрастните италианци са пушили миналата година. Това са приблизително 12,4 милиона души и най-високият процент, регистриран в страната от 2009 г. насам.

Правителството прие забрана за тютюнопушене на закрито през 2003 г., която влезе в сила две години по-късно.

Здравната асоциация "Фондация Умберто Веронези" изчислява, че най-малко 43 000 души умират в Италия всяка година поради причини, свързани с тютюнопушенето.

Предложението на здравния министър обаче беше посрещнато скептично и от вицепремиера и лидер на партия "Лига" Матео Салвини, който спря цигарите преди четири години, но заяви, че забраната за електронни цигари на открито е "преувеличена".

Електронните цигари помагат на много хора да се откажат от обикновените цигари, посочи той.

Предложенията трябва да бъдат одобрени от кабинета, преди да влязат за разглеждане в парламента.