Конституционният съд на Италия във вторник отхвърли искането за провеждане на национален референдум за правото на асистирана смърт, след като поддръжниците на този ход събраха над милион подписа в подкрепа, съобщи "Ройтерс".

Предлаганите мерки имат за цел да отменят частично санкциите, наложени на онези, които помагат за самоубийството на пациенти с нелечими заболявания или страдащи от непоносима болка, но вече получили палиативни грижи.

В изявление Конституционният съд каза, че отмяната на наказанията няма да гарантира минималните конституционни стандарти, регулиращи защитата на човешкия живот, "особено за слабите и уязвимите".

В Италия за първи път може да се случи асистирано самоубийство

В Италия за първи път може да се случи асистирано самоубийство

43-годишен напълно парализиран мъж е пожелал да сложи край на живота си

Парламентът обсъжда закон, който ще позволи на неизлечимо болни пациенти да търсят асистирано самоубийство чрез националната здравна система и да защити лекарите от всякакви съдебни дела срещу тях.

"Решението на Конституционния съд трябва да накара парламента да одобри закона за асистирано самоубийство", написа в Twitter Енрико Лета, лидер на лявоцентристката Демократическа партия (PD).

Италианските политически партии остават дълбоко разделени по въпроса, като лявоцентристите като цяло го подкрепят, а дясноцентристите са против. Папа Франциск наскоро осъди асистирано самоубийство като неприемливо отклонение от медицинската етика. 

Проучване на изследователската група SWG през 2019 г. показа, че 92% от запитаните италианци казват, че подкрепят разрешаването на асистирано самоубийство и евтаназия. Около 45% казаха, че го подкрепят като цяло, а 47% са за в определени ситуации.