Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си, съобщава "Франс прес".

"Бездействието ще стовари върху децата ни непосилното бреме на една опустошена икономика. Искаме ли да сме на висотата на това предизвикателство? Тогава нека изготвим план за европейско възстановяване и реинвестиране, който ще подпомогне европейската икономика и ще ѝ помогне да заработи отново", настоя италианският премиер в интервю за местно издание.

Най-трагичният ден за Италия: Рекордни 969 жертви за последното денонощие

Най-трагичният ден за Италия: Рекордни 969 жертви за последното денонощие

Общо починалите на Апенините вече са 9 134 души

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък е имало, по думите му, "не просто несъгласие, а същинско и откровено противопоставяне" с германския канцлер Ангела Меркел, "тъй като ние изживяваме една криза, която отнема живота на много наши съграждани и предизвиква тежка икономическа рецесия. Аз съм представител на страна, която пострада много и не мога да си позволя да увъртам. В Италия, и в други страни членки на ЕС, сме принудени да правим трагични избори. В Европа трябва да избегнем да правим трагични избори. Ако Европа не покаже, че е на висотата на това безпрецедентно предизвикателство, целият европейски проект рискува да изгуби, в очите на собствените ни граждани, основанието си да съществува".

Според италианския премиер настоящата криза с коронавируса е "нещо съвсем различно от финансовата криза през 2008 г. Намираме се в критичен момент от европейската история", подчерта той.

Макрон: Стоим до Италия в този тежък момент

Макрон: Стоим до Италия в този тежък момент

Обяви се за солидарност в кризата

От началото на епидемията от новия коронавирус досега Италия е регистрирала общо 9 134 жертви, с което е на водещо място в света.