"Франция стои до Италия". Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за италианските вестници "La Repubblica", "Corriere della Sera" и "La Stampa" по повод на пандемията от коронавирус, която засегна тежко и Европа.

"Много се говори за помощ от Китай или Русия, но защо не кажем, че Франция и Германия са доставили 2 милиона маски в Италия?" - попита Макрон. Не е достатъчно, но това е само начало и не трябва да се оставяме да се опияним от това, което казват нашите международни партньори и конкуренти".

Италия, една от най-тежко засегнатите от вируса държави в световен мащаб, беше остро критична към Франция и Германия, след като първоначално отказаха да предоставят маски за лице и друго оборудване, за да се справят с епидемията.

Вместо това Рим се обърна за помощ към Китай.

101-годишен италианец пребори коронавируса

101-годишен италианец пребори коронавируса

Роден по време на испанския грип

"Европа трябва да се чувства горда и силна, защото това е така. Но наистина трябва да отиде много по-далеч. Ето защо защитавам бюджетната солидарност при управлението на тази криза и на нейните последици ", добави Макрон. Не искам тази егоистична и разделена Европа".

Франция отбеляза 32 000 заболели и 2 000 починали, а Италия - близо 1000 починали за денонощие.