Властите в Италия в сряда премахнаха задължителната самоизолация за контактните лица на такива с положителен тест за коронавирус. Това обаче важи за наскоро възстановили се или ваксинирани, съобщи "Ройтерс".

Този ход идва, след като здравни експерти призоваха правителството да преосмисли политиките си на фона на притесненията, че разпространението на силно заразния вариант Омикрон може да парализира страната, като принуди милиони да останат у дома.

Съгласно новите мерки вече няма да се изисква изолация за тези, които имат положителен контакт, но са получили бустер доза, ваксинирани са или са се възстановили от заболяването през последните 120 дни, се казва в изявление на кабинета.

Те ще трябва да носят Ffp2 (еквивалентна на KN95 или N95 в други региони) маска в продължение на 10 дни и само ако имат симптоми, да направят тест в рамките на пет дни след контакта с позитивния човек.

Италия отменя новогодишните тържества заради COVID заболеваемост

Италия отменя новогодишните тържества заради COVID заболеваемост

Затварят клубове, забраняват концерти и прояви на открито

"Мисля, че е разумно да се прилагат различни правила към онези граждани, които са следвали съветите на правителството, като са взели две дози и след това бустер", каза зам.-министърът на здравеопазването Андреа Коста.

Правителството обаче допълнително затегна ограниченията за неваксинираните.

От 10 януари повече обекти, сред които ресторанти на открито, хотели и ски лифтове, ще бъдат отворени само за ваксинираните и наскоро възстановили се от болестта. Същите правила ще важат и за градския транспорт.

Ежедневните случаи на коронавирус нараснаха в Италия тази седмица, достигайки рекордните 98 030 в сряда, като броят на хоспитализираните пациенти нараства.

Правилата за ваканционния период вече бяха затегнати. Администрацията на премиера Марио Драги забрани концертите и събитията на открито, затваряйки дискотеките до 31 януари.

Италия също така наложи ограничения за пътниците, включително тези от Европейския съюз, които сега трябва да си направят тест за коронавирус преди заминаване.

Италия отчита рекорден брой случаи на COVID за повече от година

Италия отчита рекорден брой случаи на COVID за повече от година

30 798 нови случая на COVID-19

Италианската кампания за ваксинация се оказа ефективна, като почти 80% завършиха първоначалния цикъл на ваксина и около 30% получиха трета ваксина.