Италианската армия се подготвя да помогне за налагането на блокада в Италия, след като общият брой на смъртните случаи от Covid-19 в европейската нация надхвърлиха тези в Китай, съобщава СиЕнЕн.

Отчаяние в северната част на страната, особено в тежко засегнатия регион Ломбардия, където инфекциите за първи път избухнаха миналия месец, тъй като болниците се борят за лечение на хиляди случаи. А китайските медицински експерти, помагащи на Италия да се справи с кризата, заявиха, че ограниченията, наложени в Ломбардия, не са "достатъчно строги".

Сега правителството се съгласи, че военните могат да бъдат използвани за подпомагане на блокадата, каза ръководителят на региона Ломбардия Атилио Фонтана на пресконференция в петък. "(Искането за използване на армията) беше прието ... и 114 войници ще са в Ломбардия ... все още е твърде малко, но е положително", каза Фонтана. "За съжаление не наблюдаваме промяна в тенденцията, числата се увеличават."

Досега войниците бяха разположени в региона, за да осигурят обща сигурност на улиците. Повече от 3400 души са починали от болестта в Италия, съобщи Италианската агенция за гражданска защита. Понастоящем броят на смъртните случаи в Китай възлиза на 3242 души, според Световната здравна организация.

Даниела Конфалониери, италианска медицинска сестра в Милано, столицата на региона, заяви, че ситуацията е толкова тежка, че мъртвите вече не се броят. "Работим в състояние на много голям стрес и напрежение", каза Конфалониери пред "Ройтерс". "За съжаление не можем да ограничим ситуацията в Ломбардия, има високо ниво на зараза и дори не броим мъртвите. Погледнете новините, които излизат от Италия и вземете предвид каква е ситуацията всъщност. Това е немислимо."

Лекар от болницата в Бергамо, друг град на Ломбардия, коментира пред СиЕнЕн, че е бил ударен толкова силно от коронавируса, че сега изпраща пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи в други части на страната. "Бергамо изпраща пациенти на Института за лечение в други региони, защото се изчерпахме (с места)", каза д-р Стефано Маноне в петък, като добави, че отделенията за интензивно лечение в болниците в близката Бреша също са пълни. Бреша е втората най-засегната провинция, според италианския департамент за гражданска защита.

Около 50 пациенти са изпратени от Ломбардия в други региони, главно в южната част. По-малко от половината от тях са случаи на Covid-19, според Италианската агенция за гражданска защита. Кметът на Бергамо обяви в четвъртък планове за изграждане на полева болница в града, която да помогне за овладяването на ситуацията.

Лекар в Кремона Романо Паолучи коментира пред "Ройтерс", че "е видял много мъртви тук" и че медицинският персонал се бори да се справи с липсата на оборудване, дългите часове и заразените в собствените им редици.

"Бих казал, че сме в края на силите си", каза той. "Това е малка болница и приемаме много хора, бих казал, че капацитетът е приключен. Нямаме достатъчно ресурси и особено персонал, защото освен всичко останало сега персоналът започва да се разболява."

Около 70% от лекуваните в болницата за Covid-19 са оцелели, добави той.

Италия задмина Китай по жертви на коронавируса, вече 3 405 починали

Италия задмина Китай по жертви на коронавируса, вече 3 405 починали

Само за денонощие са починали още 427 души