Италианският външен министър Антонио Таяни в петък призова Иран да "проявява умереност" в Близкия изток, като поиска гаранции за безопасност в Червено море, предава Анадолската агенция (АА).

Таяни каза на X, че е имал дълъг телефонен разговор с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян относно последните събития в Близкия изток.

"Повтарям позицията на италианското правителство в полза на мира и деескалацията", каза той. "Призовах Техеран да прояви сдържаност."

Министърът каза още, че е подчертал по време на телефонния разговор необходимостта да се гарантира безопасността на италианските военни сили в Ливан и на неговите търговски кораби в Червено море.

Призивът дойде на фона на повишеното напрежение между Иран и Израел след ракетен удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск по-рано този месец, при който бяха убити няколко висши генерали и членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран.

Израелският външен министър Израел Кац заплаши в сряда, че армията на страната му ще удари директно Иран, ако Техеран започне нападение от своя територия срещу Израел.

Русия призовава Иран и Израел да покажат сдържаност

Русия призовава Иран и Израел да покажат сдържаност

За да се избегне пълна дестабилизация на ситуацията в региона