От 26 април Италия постепенно започва разхлабване на въведените в страната мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Това стана ясно след заседаниетона правителството, предаде АНСА. Новият указ ще бъде валиден до 31 юли.

Основните ограничения ще бъдат премахнати в районите с нисък риск, класифицирани като "жълти зони".  

Въведеният вечрен час от 22 часа обаче ще остане в сила поне до 1 юни. След май, след по-нататъшен анализ на епидемиологичните данни, ще бъде възможно неговото премахване или преместването му от 23 часа нататък.

От 26 април и до края на учебната година отварят отново училищата.

Указът определя график за работа на много предприятия, включително ресторанти, театри и фитнес зали. Те ще могат да работят с клиенти, но при някои ограничения.

Италия с над 250 починали от коронавирус

Италия с над 250 починали от коронавирус

Лек спад от събота

Националната забрана за пътуване между региони вече няма да се прилага за жълтите зони. Хората ще имат право да влизат и напускат зони, класифицирани като по-висок риск, чрез използването на така наречения "зелен пропуск", който ще бъде издаван въз основа на ваксинации или отрицателни тестове.

"Не бихме могли да гласуваме в подкрепа на указ, който продължава да налага затваряния, вечерен час, ограничения", заяви лидерът на "Лигата" Матео Салвини в изявление след заседанието на кабинета.

От 26 април Италия облекчава мерките срещу COVID-19

От 26 април Италия облекчава мерките срещу COVID-19

Апенините тежко пострадаха от пандемията