Вицепремиерът на Италия Матео Салвини иска Полша и Италия да работят заедно за изграждането на нова Европа. Това обяви той на пресконференция във Варшава, цитиран от световните информационни агенции.

"Полша и Италия ще бъдат част от новата пролет на Европа, възраждането на европейските ценности", коментира той пред журналисти по време на пресконференцията с полския вътрешен министър Йоахим Бруджински.

"Европа, която ще се оформи през юни (след изборите за Европейски парламент през май), ще ни води всички, в сравнение с тази, която съществува днес и се управлява от бюрократи", настоял още Салвини.

От своя страна Бруджински обявил, че Варшава и Рим са се договорили за укрепване на външните граници на Европейския съюз

Полският вътрешен министър подчертал, че било по-ефективно "да се помогне на онези, които са засегнати от военни конфликти...на място".  

Бруджински коментирал още, че "сътрудничеството между страните на произход и транзит на мигранти трябва да бъде засилено". 

Срещата между двамата е първата от планираните две при посещението на Салвини в Полша. Втората ще е между италианския вицепремиер и Ярослав Качински, лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост".