Алжир и Италия възнамеряват да създадат мултимодален тръбопровод за пренос на енергийни ресурси от Африка до Европа.

"Подписахме споразумение за намерение да започнем проучване и след това да създадем газопровод, и то не само във вида, в който съществува сега. По тази система могат да се транспортират газ, водород, амоняк и електроенергия", цитира агенция EFE думите на алжирския президент Абделмаджид Тебун.

Той говори на съвместна пресконференция с премиера на Италия Джорджа Мелони.

Напълно в газа: След Русия, Катар и Алжир потриват ръце за Европа

Напълно в газа: След Русия, Катар и Алжир потриват ръце за Европа

Изправена пред недостиг на газ, след като Русия й врътна кранчето, Европа рискува да изпадне в нова газова зависимост от държави като Алжир и Катар

Според Тебун "това е важен проект, който ще превърне Италия в доставчик на енергия за цяла Европа". Той обаче изрази надежда, че изпълнението на всички тези планове няма да отнеме много време.

"Изправен пред голямата енергийна криза, която преживява най-вече Европа, Алжир може да се превърне в лидер в производството, със сигурност африкански, но вероятно и световен", заяви Мелони на съвместна пресконференция с алжирския президент Абделмаджид Тебун в столицата Алжир.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Италия внасяше 95 % от необходимия ѝ газ, като около 40 % от него идваше от Русия.

Рим все по-често се обръща към Алжир, който в миналото е бил вторият й най-голям доставчик чрез газопровод през Тунис и по дъното на Средиземно море, за да намали тази зависимост.

Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания

Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания

И там газът служи като "продължение на дипломацията"

"Италия неминуемо е вратата за достъп до тази енергия и за доставките за Европа", каза Мелони.

Тебун заяви, че това ще превърне Италия в "енергиен център за Европа" и отбеляза, че търговията между Алжир и Италия вече се е удвоила от 8 млрд. долара през 2021 г. до 16 млрд. долара през 2022 г.

Предшественикът на Мелони Марио Драги сключи редица сделки с Тебун през юли.

Сред тях е съобщеното споразумение за споделяне на добива на нефт и газ на стойност 4 млрд. долара между Алжир и няколко енергийни компании, включително италианския гигант Eni.