Италия измести Гърция като основен входен „пункт" за нелегални имигранти към Европейския съюз. Това обявиха от европейската служба за граничен контрол "Фронтекс", цитирани от БиБиСи.

Според данните броят на незаконно преминаващите границата на страната се е увеличил повече от двойно през първата половина на 2011 г. За периода януари - март 32 906 в Лампедуза са пристигнали 32 906 имигранти.

Припомняме, само преди дни близо 700 бежанци от Либия акостираха с три лодки на италианския остров. От Фронтекс отчитат, че в сравнение с Италия, през първите три месеца на тази година, 13 085 мигранти са се опитали да влязат незаконно в Гърция.

Хаосът в Либия предизвика ужас сред ръководствата на страните от Евросъюза, които се „консултираха" относно мерките за предотвратяване на проникването на незаконни емигранти от страните от Африканския континент.

Заради създалия се проблем Фронтекс планира да увеличи своите патрули по границите на Гърция и Италия като реакция срещу миграционния поток от северна Африка.