Александър Лукашенко е новият стар президент на Беларус, предаде АП. Централната избирателна комисия обяви официалните резултати от президентските избори, които бяха осъдени от конкурентите му и от международните наблюдатели поради сериозните съмнения за машинации.

По данни на ЦИК Лукашенко е получил 79,6% от бюлетините, а най-добре представилият се негов опонент Андрей Санников има едва 2,4%.

Представители на опозиционните кандидати, които присъстваха на пресконференцията, протестираха срещу представените резултати. Юри Хадико, който представлява Санников, призова вотът да бъде отменен и да се насрочат нови избори. Искането му не беше уважено.

Санников е един от хората, които пострадаха от металните тръби на силите за борба с безредиците, които кърваво разпръснаха 10-хиляден митинг на опозицията след вота. Той и жена му, която е известен журналист, бяха хвърлени в затвора. По данни на местни правозащитни органи, властите са опитали да отнемат 3-годишния им син и да го изпратят в сиропиталище, но той е бил спасен от баба си, която в момента се укрива заедно с него.

Западните държави и международните наблюдатели обвиниха Лукашенко, че е манипулирал броенето на бюлетините и е наредил да се действа брутално срещу опозицията с цел да се задържи на власт.

„В страната е създадена чудовищна система на фалшификации и вие сте част от нея", заяви пред комисията Алес Лагвинец, представител на друг от опозиционните кандидати, които бяха арестувани след изборите. Общо седем от деветимата противници на Лукашенко се оказаха зад решетките, след като се вдигнаха на протест заедно с привържениците си.

Един от тях, Владимир Некляев, е бил пребит от полицаите по време на митинга, като не е ясна съдбата му след като е бил арестуван. Жена му заяви пред АП, че на нея и на адвоката му не е било разрешено да се срещнат с него, за да не стане ясно какво е състоянието му.

56-годишният бивш колхозник Александър Лукашенко е начело на репресивния режим в страната от 1994г. Често е наричан „последният диктатор в Европа" - не разрешава създаването на частни електронни медии, държи 80% от държавната индустрия в система, подобна на съветската и мачка опозицията с цялата сила на полицията.

Русия предоставя на Беларус евтин нефт и газ, което създава поносими условия на живот, а освен това държи плътно 10-милионната държава в орбитата на Москва.