Основните политически партии в Гърция - лявата ПАСОК и дясноцентристката „Нова демокрация", постигнаха съгласие, че най-подходящата дата за провеждане на предсрочни избори е 19 февруари 2012 г., съобщи агенция „Новости".

Припомняме, министър-председателят Георгиус Папандреу се съгласи да се оттегли от премиерския пост, а двете партии се споразумяха за създаване на коалиционно преходно правителство.

Очакваше се днес да бъде обявено името на новия премиер, който ще оглави преходния кабинет, но тъй като не бе постигнато споразумение за състава на правителството, то ще бъде обявено утре. Той ще бъде избран между трите кандидатури, предложени на преговорите вчера.

ПАСОК номинира бившия заместник-председател на Европейската централна банка Лукас Пападимос и сегашния европейски омбудсман Никифорос Диамандурас. Предложението на "Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда  Ставрос Димас.

Проучвания показват, че Пападимос е предпочитан за премиер от гърците. Той е изразил несъгласие с краткия срок на работа на правителството до изборите, тъй като времето няма да бъде достатъчно, за да се приложи спасителният план за Гърция.

Преговорите между политическите сили в Гърция се водят под натиска на европейските партньори, които заявиха, че ще прекратят финансовата помощ за Гърция, ако в страната липсва политическа стабилност.