Американският електорат е станал дълбоко скептичен относно почтеността на изборната администрация на страната, като 41 процента от избирателите посочват, че президентските избори през ноември могат да бъдат "откраднати" от милиардера Доналд Тръмп заради широкоразпространените изборни измами, съобщава "Политико".

Ново социологическо допитване, проведено сред 1 999 регистрирани избиратели между 13 и 15 октомври, показва, че многократните предупреждения на Тръмп за "нагласени" избори са имали ефект: 73 на сто от републиканците смятат, че изборите могат да бъдат откраднати от него. Само 17 процента от демократите пък са съгласни с перспективата за масови измами в избирателните секции.

Изборите са нагласени в полза на Клинтън, избухна Тръмп

Изборите са нагласени в полза на Клинтън, избухна Тръмп

Съмнява се дори за манипулации в изборните секции

Обществените настроения започват да се отразяват на посланията на предизборната кампания на Тръмп, отбелязва "Политико". През последната седмица кандидатът на Републиканската партия засили критиките си срещу американската избирателна система. Тръмп нарече изборния процес манипулиран, като подчерта, че медиите били в заговор с Хилари Клинтън, за да наклонят президентската надпревара в нейна полза.

Коментарите на Тръмп, хвърлящи съмнение върху изборния процес, предизвикаха лек укор от шефа на Конгреса Пол Райън, чийто говорител се изказа по темата: "Нашата демокрация се основава на доверието в изборните резултати, като председателят на Конгреса е напълно уверен, че щатите ще проведат тези избори почтено."

Ала избирателите като цяло одобряват реториката на Тръмп. Близо 60 на сто от анкетираните са изтъкнали, че е необходимо да се повдигнат въпроси относно точността на резултатите от изборите, защото изборите биха могли да бъдат компрометирани от изборни измами или чуждестранно правителство. По-конкретно, 70 процента от републиканците, участвали в допитването, са подчертали, че това е необходимо.