Базиран в Лондон мозъчен тръст обяви, че изборите през миналата година в германската провинция Бавария са били предмет на съгласувани кампании в социалните мрежи, чиято цел е била да облагодетелстват крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", съобщава "Асошиейтед прес".

В доклад, представен пред Мюнхенската конференция по сигурността, изследователите посочват, че са идентифицирали онлайн тактики, използвани от припокриващи се мрежи на германски и международни крайнодесни активисти, за да популяризират "Алтернатива за Германия" и да очернят нейните опоненти.

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария
Обновена

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария

Зелените и Алтернатива за Германия с пробив в местния парламент

Партията, известна с акронима си AfD, получи 10,2 процента от гласовете на изборите в Бавария през октомври, подкопавайки подкрепата за управляващия в провинцията от дълги години Християнсоциален съюз (ХСС).

Докладът на Института за стратегически диалог установява, че намесата на изборите не е предприета от чужди държави, а от недържавни мрежи на международни крайнодесни активисти, "използващи наръчници за инструкциите на английски език, банки от мемета и целеви списъци за тролване".