Баварските съюзници на канцлера Ангела Меркел от Християн - социалния съюз (ХСС) претърпяха най-лошия си избирателен резултат от 50-те години на миналия ХХ в., коментира "Ройтерс".

Гласуването в Бавария показа, че правителствената коалиция не е стабилна.

Християнският социален съюз (ХСС) печели 35,5% от гласовете, съобщи телевизия АРД. Така партията губи абсолютно мнозинство за втори път от 1962 г. до наши дни.

Сестринската партия на Меркел губи подкрепа преди изборите в Бавария

Сестринската партия на Меркел губи подкрепа преди изборите в Бавария

Губи абсолютното си мнозинство в провинцията

Зелените излязоха на второ място с 19%. Обезпокоителен е фактът, че анти имигрантската партия Алтернатива за Германия за първи път влиза в парламента на Бавария с 11% подкрепа.

На пето място с 10% се нареждат партньорите на Ангела Меркел на национално ниво - социалдемократите.

От 1957 г. ХСС управлява еднолично Бавария. Последните изборни резултати показват, че тя трябва да търси партньори в управлението.

Изборите в Бавария показват, че доверието на избирателите в коалиционното правителство на Ангела Меркел е разклатено, коментира Ер Те Ел.

Лидерът на ХСС Маркус Сьодер каза, че изборният резултат е болезнен, но партията трябва да се поучи от него. ХСС губи 12% подкрепа от предишните избори в Бавария.

Ключови избори в Бавария

Ключови избори в Бавария

Християнсоциалният съюз може да изгуби абсолютното си мнозинство

"Трябва да анализираме промените, които се случват както в Бавария, така и в обществото", каза Маркус Сьодер.

"Една от най-важните задача, която имаме сега, е да гарантираме, че Бавария е стабилна, управляема и остава толкова силна, колкото е ", обеща лидерът на ХСС.