Подкрепата за консерваторите на Ангела Меркел и техният коалиционен партньор социалдемократите удари рекордно ниски равнища. Това показва ново социологическо проучване, докато германският канцлер се бори да предотврати разпадането на правителството, в което отношенията са доста обтегнати, съобщава "Ройтерс".

Консервативният блок на Меркел, в който влизат Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), както и Социалдемократическата партия отбелязват спад в подкрепата на избирателите с 3 процентни пункта, съответно с 26 и 15 процента, показва допитването DeutschlandTrend за телевизия ARD.

Сестринската партия на Меркел губи подкрепа преди изборите в Бавария

Сестринската партия на Меркел губи подкрепа преди изборите в Бавария

Губи абсолютното си мнозинство в провинцията

Това са най-слабите проценти за коалиционните партии в месечното проучване, уточнява ARD.

Допитването също така поставя социалдемократите на четвърто място, зад Зелената партия, която подкрепя имиграцията и имигрантите ия която повишава подкрепата си с 3 процента до 17 на сто, а антиимигрантската "Алтернатива за Германия" запазва 16 на сто подкрепа.

Резултатите са в съответствие с очакванията, че ХСС, баварската сестринска партия на ХДС на Меркел, се насочва към най-слабото си представяне в провинциални избори от повече от 60 години в неделя в Бавария, което може да доведе до засилване на разделенията в управляващата коалиция.

След идването си на власт през март германското правителство беше на два пъти пред падане заради спорове във връзка с имиграцията и скандала във връзка с обвинения в симпатии към крайнодесни среди срещу бившия шеф на германското контраразузнаване.

Коалицията също така беше разтърсена от спор за това как да бъдат премахнати замърсяващите дизелови автомобили.