Социологическо проучване, публикувано три дни преди изборите в южната германска провинция Бавария показва, че консервативният Християнсоциален съюз (ХСС), който от десетилетия има абсолютно мнозинство в провинцията, е паднал под 33 процента от гласовете, съобщава ДПА.

Проучването, проведено от изследователския институт Civey и публикувано от "Аугсбургер алгемайне цайтунг" и "Шпигел", показва, че ХСС получава 32,9 процента от гласовете, а Зелената партия е на второ място с 18,5 процента от гласовете.

За първи път в историята си ХСС изглежда ще падне под 40 процента.

На федерално равнище ХСС е в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) в Бундестага. Съгласно споразумението между двете партии ХДС не издига кандидати в Бавария.

ХСС са отказали да коментират резултатите на фона на увеличаването на подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия", която според проучването на Civey ще вземе 12,8 на сто от гласовете в провинцията, която беше най-засегната от кризата с мигрантите през последните години, които влизаха от Австрия.

Социологическото проучване показва, че социалдемократите, които са в коалиция с Меркел на национално равнище, са четвърта политическа сила в провинцията с 11 процента подкрепа.

Проучването се интерпретира като референдум за ролята на ХСС в националната политика.

Ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер, който е и вътрешен министър на Германия, за малко не събори коалицията на Меркел по-рано тази година с настояването си за връщането на мигранти и бежанци на границата.

Друго допитване, публикувано днес, показва, че 53 на сто от избирателите все още не са решили как да гласуват в неделя, като в последните седмици се отчита значителен ръст на хората, които не знаят за кого ще гласуват.