Избирателната активност на провежданите днес предсрочни парламентарни избори в Молдова е надхвърлила 33% - достатъчно, за да бъде приет вотът за валиден. Това заяви говорител на Централната избирателна комисия Родика Сирбу.

"Повече от една трета от гласувалите взеха участие в изборите и те могат да бъдат признати за валидни", каза Сирбу.

Снимка 538572

Източник: EPA/БГНЕС

Според предварителните данни, публикувани на уебсайта на ЦИК, избирателната активност е достигнала 33,3% към 15:32 ч. българско време. На предишните избори през 2019 г. броят достигна 36% до 15:00 ч. Изборите приключиха в 21:00 часа. Централната избирателна комисия планира да обяви първите резултати от предварителното гласуване няколко часа след затварянето на избирателните секции.

Избирателната активност към 21:00 ч. местно време, е 48,1% (1,4 милиона гласували). Това се доказва от предварителните данни на Централната избирателна комисия в края на изборния ден. Това е по-малко от крайната избирателна активност на парламентарните избори през 2019 г., когато гласуваха 49,22 процента. На президентските избори през 2020 г. 42,7% дойдоха до урните на първия тур и 52,7% на втория.

Няма данни за сериозни нарушения по време на изборите. Това заяви Дмитрий Кобицки, генерален секретар на Съвета на Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД) и ръководител на мисията за наблюдение на пред ТАСС.

Социалистите в Молдова готови да оспорят предсрочния вот

Социалистите в Молдова готови да оспорят предсрочния вот

Експрезидентът Додон сигнализира за нарушения

Припомняме, че преди дни социалистите на бившия президент Игор Додон предупредиха за допуснати сериозни нарушения и заплашиха с искания за касиране на вота. 

До предсрочен вот се стигна, след като през април, президентът Санду подписа указ за разпускане на парламента. "Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли", обяви тя на пресконференция.

Снимка 538567

Източник: EPA/БГНЕС

В края на март Санду се обърна към Конституционния съд за потвърждение на правото да разпусне законодателната власт и да се проведат предсрочни избори, тъй като депутатите не успяха да сформират правителство два пъти в рамките на три месеца.

В средата на април Конституционният съд призна, че президентът може да направи това и трябва да вземе решение за датата на изборите.

Президентът на Молдова разпусна парламента

Президентът на Молдова разпусна парламента

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли

Основни съперници са проверопейската партия на Санду и левите партии - социалистите и комунистите на Владимир Воронин Воронин. Общо повече от 20 партии и блокове имат право да участват.

Около 3 млн. души са имащите право на глас. Те трябва да изберат 101 депутати. От резултатите зависи ще успее ли Санду да прокара реформите си. Според последните проучвания, Санду води. 

Снимка 538568

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерът на Партията за действие и солидарност Игор Гросу заяви, че вярва в добрия резултат, въпреки тежката и мръсна кампания.

"Благодарни сме за активността на избирателите, над 1 466 000 дойдоха на урните, включително 200 000 в чуждестранните секции. Наистина се надявам, че утре ще се гордеем с избора си. Това се случи въпреки мръсната предизборна кампания, подкупите и транспортирането на избиратели. "- каза ръководителят на партията, която подкрепя действащия президент Мая Санду, на брифинг след затварянето на избирателните секции.

Додон, заяви, че блокът, състоящ се от негови сътрудници и комунисти, е постигнал добри резултати на парламентарните избори.

"Съдейки по предварителните данни, блокът от комунистите и социалистите постигна добър резултат на последните избори. Искам да благодаря на избирателите за високата избирателна активност, въпреки тежката кампания на взаимни обвинения, както и на моите колеги от блока от Партията на комунистите, че социалистите и комунистите ще продължат да работят заедно в бъдещия парламент. Също така искам да благодаря на екипа от социалисти на изборите, който даде добър резултат ", каза политикът.