Хубава каша: тъкмо утвърдените центристки партии се провалиха в Тюрингия с гръм и трясък. Спечелиха политическите крайности, констатира Дойче веле. Какво означава това за цяла Германия?

Каква каша само се забърка в Тюрингия! Двете политически крайности вече представляват мнозинство в тази германска провинция. Лявата партия, наследница на някогашната ГЕСП, управлявала по времето на ГДР, събра най-много гласове. А втори са десните популисти от "Алтернатива за Германия".

Така малката Тюрингия, със само 2,1 милиона жители, стана федералната провинция с най-силно изразена политическа поляризация. Разединението се усещаше още по време на предизборната кампания и можеше да се предвиди какво ще последва - политическо противопоставяне със силно противоборство.

Какво трябва да направи ХДС

Утвърдените политически партии се провалиха грандиозно на изборите в Тюрингия. Социалдемократите, либералите и Зелените получиха доста оскъдни, едноцифрени, резултати. А Християндемократическият съюз (ХДС), който отбеляза масивни загуби на гласове, все пак успя да събере над 20% подкрепа - свидетелствоза това, че все още има някакъв политически център. Затова изборният резултат е не само тревожен сигнал, но и лъч на надежда.

Сега ХДС е длъжен да поеме ролята на обществен посредник, независимо от това колко трудни ще бъдат коалиционните преговори и сформирането на провинциално правителство. Защото в случая не става дума само за Тюрингия.

Търсенето на компромисни решения и на политически баланс са политически и граждански добродетели, които трябва да бъдат възродени. И това важи не само за ХДС в Тюрингия, а и за политиката му в цяла Германия.

Партийната лидерка Анегрет Крамп-Каренбаур би трябвало да преследва една основна цел - да подготви ХДС за ролята му като партия на отговорността, която залага на политическото сътрудничество. Неразумно ще е партията да налива още масло в огъня, само за да се профилира допълнително. Ако ХДС реши да се държи така, сякаш Лявата партия и "Алтернатива за Германия" не съществуват, или се задоволява само с това да ги атакува вербално, проблемите ще си останат нерешени.

Партия на отговорността?

ХДС има традиция да поема политическа отговорност за управлението на Германия. Във времената на Студената война Съюзът се застъпваше за единението в Европа и продължаваше да вярва в германското единство. Сегашната му работа би трябвало да е насочена към опазването на това единство и поставянето на политическите крайности под контрол.

ХДС навярно би успял в това, ако конкретизира политическия си профил, така че да е привлекателен за центристките сили в обществото. В Европа могат да се намерят и други подобни примери. Напоследък някои християндемократически партии с ясен либерално-консервативен профил успяха да отбележат добри изборни резултати и така отново да укрепят политическия център - например в Австрия.

По предизборните плакати и партийните форуми ХДС постоянно претендираше, че е центристка партия. Това не бе особено трудно във времената, когато и редица други партии се тълпяха в центъра, но днес ситуацията е друга. ХДС сега трябва да покаже, че има сили да реализира тези свои претенции.

Ако процесът на поляризация не бъде спрян, един ден и на национално ниво може да се повтори това, което се случи в Тюрингия. Създаването на правителствена коалиция от центристки сили явно ще става все по-сложно.