Албанците от Прешевската долина в Южна Сърбия организираха протест в град Буяновац срещу това, което те определят като системна дискриминация от страна на Белград. Основните им искания включват възстановяване на заличените адресни регистрации, осигуряване на учебници на албански език и признаване на техните дипломи. Протестът привлече вниманието на Европейската комисия и Германия, които изразиха безпокойство относно действията на сръбските власти, пише косовският вестник "Коха Диторе"

Прешевската долина, разположена в южната част на Сърбия, близо до границите с Косово и Северна Македония, е населена предимно с етнически албанци. Районът има дълга история на етническо напрежение, особено след разпадането на Югославия и конфликта в Косово. Въпреки че албанците съставляват значителна част от населението, те често се оплакват от дискриминация и липса на равноправие в сравнение с останалото население на Сърбия.

По време на последното преброяване в Сърбия албанците в Прешевската долина са около 62 хиляди души. Те обаче се сблъскват с редица трудности, включително заличаване на адресни регистрации, отказ от снабдяване с учебници на албански и непризнаване на дипломите им от сръбските власти. Тези действия, според протестиращите и техните лидери, целят да маргинализират албанското население и да ограничат неговото влияние в региона.

Протестът в Буяновац бе воден от влиятелни фигури като албанския депутат в сръбския парламент Шаип Камбери и кметът на община Прешево Ардита Синани. Протестиращите носеха транспаранти с надписи като "Върни ми адреса" и "Искаме учебници на албански", изразявайки своето недоволство от отношението на сръбските власти.

Според протестиращите, Сърбия нарушава правата им, особено в контекста на желанието на страната да стане член на Европейския съюз. Камбери подчерта, че дискриминацията е несъвместима с демократичните ценности и призова за справедливо отношение към албанците в региона.

Протестът подчертава и сериозния проблем с образованието на албански език в Сърбия. Преподавателят Лукмаан Мисини посочи, че липсата на учебници принуждава учителите да използват алтернативни методи, което е в ущърб на качеството на образованието. Студентът Енис Фейзулааху добави, че непризнаването на дипломите от страна на Сърбия поставя албанските студенти в несигурна позиция и ограничава възможностите им за професионална реализация.

Този протест е поредното изразяване на недоволство от страна на албанците в Прешевската долина, които се чувстват маргинализирани и дискриминирани в рамките на сръбската държава. Международната общност, включително Европейската комисия и Германия, вече са изразили загриженост по въпроса заради нарастващото напрежение в региона.

Мария Захарова: Западът готви цветна революция в Сърбия

Мария Захарова: Западът готви цветна революция в Сърбия

Кремъл протяга ръце към Балканите