Западни идеолози чрез неправителствени организации (НПО) и средства за масова информация се опитват да нарушат стабилността на вътрешнополитическата ситуация в Сърбия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определени злонамерени сили" отново правят опити да "разклатят вътрешнополитическата ситуация" в Сърбия и да дискредитират местните власти, заяви пред ТАСС дипломатът.

"Става дума за една прословута схема, която многократно е била лансирана на Балканите и не само от западните идеолози на "площадната демокрация", каза Захарова. Те го правят с помощта на "марионетни" медии и неправителствени организации, каза говорителката на външното министерство.

Руската страна смята, че подобни действия носят "пряка заплаха" за Сърбия. Според Захарова тактиката на Запада е "разрушителна и безотговорна".

Това не е първият случай, в който Москва посочва намесата на други държави в политическата ситуация в Сърбия.

Така на 19 декември 2023 г. в Сърбия се проведоха парламентарни избори. Коалицията на президента Александър Вучич спечели с 46,7% от гласовете.

Опозицията получи 23,69% от гласовете и обвини ръководството на страната в изборни измами. След това в Белград избухнаха безредици. На 24 декември протестиращите се опитаха да проникнат в градската администрация.

Вучич обяви победа на местния вот в Сърбия
Обновена

Вучич обяви победа на местния вот в Сърбия

"Сега вместо 54 места ще имаме 63, невероятна победа; Благодаря ти, Сърбия", каза президентът

Тогава говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че "трети сили", включително чуждестранни, се опитват да провокират размириците в Сърбия.