"Сега вместо 54 места ще имаме 63, невероятна победа; Благодаря ти, Сърбия". Това заяви сръбският президент Александър Вучич, след като станаха ясни резултатите от проведените в неделя в страната местни избори, съобщава B92. 

Вучич говори от предизборния щаб на Сръбската прогресивна партия (СПП).

"Повече от година продължи ужасният натиск, свързан с изборите, каза Вучич. Имахме мнозинство дори след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е достатъчна легитимност, защото някои други не искаха да се коалират с нас. Сега ще имаме 62 или 63 мандата, вместо 54, както беше в случая през декември", добави той.

"В Белград ще имаме 52% от подадените гласове, добави той. Невероятно убедителна победа в Нови Сад, 45 мандата и 53% от гласовете в Нови Сад", каза Вучич. Той каза, че Ниш е най-трудната политическа игра.

"В Ниш това беше най-трудната политическа игра. Вероятно ще имаме още три мандата за мнозинството там. Ще бъде 32 на 29. Моето предложение ще бъде да обсъдим в Ниш и да видим как проблемите могат да бъдат решени в бъдеще .. Една листа на група граждани дори получи 22 процента от гласовете, това е д-р Милич, това не е опозиционна партия, ние трябва да уважаваме това", каза Вучич.

Сърбия проведе местни избори

Сърбия проведе местни избори

Гражданите избраха съветници в Белград и местните власти в още 14 града, 51 общини и 23 градски общини

Припомняме, че имащите право на глас избраха съветници в Белград и местните власти в още 14 града, 51 общини и 23 градски общини.

Сръбският президент и член на СПП Вучич вече заяви, че има страхотни резултати. 

В края на март Вучич предложи своя съюзник и вицепремиер Милош Вучевич за нов премиер на страната.

Това се случи повече от три месеца след парламентарните избори, които циментираха властта му. Парламентарните избори се проведоха на 17 декември 2023 г., а коалицията, събрана около Сръбската прогресивна партия, спечели 46,75 процента от гласовете.

49-годишният Вучевич, който е и министър на отбраната, ще заеме поста от Ана Бърнабич, също лоялна на Вучич.

През април, Вучич изключи предсрочни избори в Сърбия. Следващите парламентарни избори в Сърбия ще се проведат през 2027 г. заедно с президентските избори, а новите в Белград през 2028 г. , каза той.

Вучич изключва предсрочни избори в Сърбия

Вучич изключва предсрочни избори в Сърбия

Отсече, че не иска да участва в "цирковото шоу" на опозицията

Напрежението нарасна по време на общинските избори в Сърбия в неделя в ключови градове, докато управляващите популисти се опитваха да затвърдят вече огромната си власт върху властта в балканската страна, която е страна кандидат за членство в Европейския съюз, коментира АП. Съобщава се за инциденти и нередности в столицата Белград и в северния град Нови Сад, където според опозиционните групи управляващата Сръбска прогресивна партияе организирала избирателни центрове по време на гласуването в неделя.

Наблюдателите на изборите от неправителствения Център за изследване, прозрачност и отчетност подадоха няколко наказателни жалби за подозрения за организирано гласуване, купуване на гласове и нарушения на тайната на вота, както и за присъствието на неоторизирани лица в избирателните секции. Изборите в Белград бяха повторен вот след съобщения за нередности миналия декември, които предизвикаха политическо напрежение и обвинения, че СПП е манипулирала вота.

Популистите отхвърлиха обвиненията.

Съобщава се за сблъсъци в комплекса на панаира в Нови Сад, когато членове на опозицията се опитаха да влязат в залата, пълна с активисти на СПП, и полицията се намеси, за да ги спре.

Регионалната телевизия N1 съобщи, че по-късно активисти на управляващата партия са изнесли през заден изход кашони с неидентифицирано съдържание и са си тръгнали.