Следващите парламентарни избори в Сърбия ще се проведат през 2027 г. заедно с президентските избори, а новите в Белград през 2028 г. Това заяви в събота президентът на страната лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич, цитиран от ТАНЮГ.

Вучич изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Вучич също така заяви, че няма да участва в "цирковото шоу", по повод намерението на опозицията да бойкотира изборите в Белград през юни и да поиска изборите да се проведат през октомври заедно с предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на СПС Ивица Дачич го призова пред журналисти: "Моля, не свиквайте повече избори", тъй като се провеждали твърде често.

Вучич отбеляза, че Дачич никога няма да свика избори, тъй като каза - Ако изборите бяха добри, Ватикана щеше да ги провежда.

Вучич предложи кандидат за премиер на Сърбия

Вучич предложи кандидат за премиер на Сърбия

Вицепремиерът и министър на отбраната

Припомняме, че в края на март Вучич предложи своя съюзник и вицепремиер Милош Вучевич за нов премиер на страната.

Това се случи повече от три месеца след парламентарните избори, които циментираха властта му. Парламентарните избори се проведоха на 17 декември 2023 г., а коалицията, събрана около Сръбската прогресивна партия, спечели 46,75 процента от гласовете.

49-годишният Вучевич, който е и министър на отбраната, ще заеме поста от Ана Бърнабич, също лоялна на Вучич.

Очаква се той да състави кабинет от членове на управляващата дясноцентристка Прогресивна партия и няколко съюзнически групи, които контролират комфортно мнозинство в събранието на балканската нация.

Крайният срок за съставяне на правителството на Сърбия е 90 дни от датата на конституиране на Скупщината (парламента) на Сърбия. Ако парламентът не избере правителство в този срок, или ако не избере ново правителство в 30-дневен срок от деня, в който е изтекъл мандатът на предишното правителство, президентът на републиката е длъжен да разпусне Народното събрание.

Този свикване на Скупщината беше конституирано на 6 февруари с проверка на мандата на новите депутати, така че 6 май е крайният срок за избор на новото правителство на Сърбия.

Вучич обяви програма за превъоръжаване на Сърбия

Вучич обяви програма за превъоръжаване на Сърбия

Белград залага на сръбски дронове, реактивни системи за залпов огън и изтребители

В последните дни Вучич направи тревожни изявления за Сърбия, която е подложена на международен натиск заради позицията си за Русия, докато се занимава и с все още нерешените проблеми с Косово.

Сърбия е започнала да купува оръжия, включително ракетни установки за залпов огън, безпилотни самолети и изтребители.

Това заяви в началото на април президентът Вучич, цитиран от "Курир".

"Ние сме в процес на придобиване на ново въоръжение, но на първо място залагаме на вътрешното производство", каза той.

Според президента властите в момента инвестират в армията повече от всякога.

Вучич подчерта, че индустрията на страната трябва да се подобри, особено в областта на производството на дронове, и също така обяви първите сръбски учения с дронове - те ще се проведат на 20 април.