Сръбският президент Александър Вучич предложи в събота своя съюзник и вицепремиер Милош Вучевич за нов премиер на страната, съобщават N1 и  "Блумбърг". 

По-рано в събота Вучич публикува в Instagram, че се опитва да разбере от министъра на финансите Синиша Мали и Вучевич кой ще бъде кандидатът на СНС за състава на новото правителство.

"Предлагам на Народното събрание на Република Сърбия Милош Вучевич за кандидат за министър-председател на Република Сърбия", написа Вучич в Instagram.

Това се случва повече от три месеца след парламентарните избори, които циментираха властта му. Парламентарните избори се проведоха на 17 декември 2023 г., а коалицията, събрана около Сръбската прогресивна партия, спечели 46,75 процента от гласовете.

49-годишният Вучевич, който е и министър на отбраната, ще заеме поста от Ана Бърнабич, също лоялна на Вучич.

Досега Вучевич е "изпълнявал отговорните и взискателни функции на заместник министър-председател и министър на отбраната, като по този начин е демонстрирал, че притежава отдадеността и експертизата, необходими за изпълнение на задълженията на министър-председателя", пише президентът.

Бърнабич: Сърбия остава ангажирана с европейския път

Бърнабич: Сърбия остава ангажирана с европейския път

ЕП: Независимо от настоящите трудни обстоятелства, има ясна решимост Сърбия да бъде част от ЕС

Очаква се той да състави кабинет от членове на управляващата дясноцентристка Прогресивна партия и няколко съюзнически групи, които контролират комфортно мнозинство в събранието на балканската нация.

Крайният срок за съставяне на правителството на Сърбия е 90 дни от датата на конституиране на Скупщината (парламента) на Сърбия. Ако парламентът не избере правителство в този срок, или ако не избере ново правителство в 30-дневен срок от деня, в който е изтекъл мандатът на предишното правителство, президентът на републиката е длъжен да разпусне Народното събрание.

Този свикване на Скупщината беше конституирано на 6 февруари с проверка на мандата на новите депутати, така че 6 май е крайният срок за избор на новото правителство на Сърбия.

Евродепутатите откриха нередности при изборите в Сърбия

Евродепутатите откриха нередности при изборите в Сърбия

Настояват ЕС да спре финансирането, ако Белград не се съобрази с препоръките

Припомняме, че в последните дни Вучич направи тревожни изявления за Сърбия, която е подложена на международен натиск заради позицията си за Русия, докато се занимава и с все още нерешените проблеми с Косово.