Сърбия плаща висока цена поради цялостната геополитическа ситуация. Страната в момента е в изключително трудна ситуация не по нейна вина. Това заяви в петък в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАНЮГ. 

Най-важната тема остава въпросът за Косово и Метохия и случващото се в провинцията, както и членството на Косово и Метохия в Съвета на Европа, отбеляза държавният глава.

"Става въпрос за цялостния натиск върху Сърбия и сръбския народ, преди всичко заради нашия военен неутралитет, отношението ни към конфликта в Украйна и позицията, че се осъжда нападението на суверенна държава, но не се присъединява към санкциите срещу Русия. Третата причина, и тя е свързана и с двете предходни, е, че западните държави изпитват голям натиск поради напредването на руските сили и несигурността как ще се развие войната", каза Вучич.

Ето защо, Сърбия и сръбският народ често се оказват на прицел не само от Прищина, но и от тези, които са ги подкрепяли, посочи Вучич.

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Това е голяма крачка напред за сигурността и просперитета на Косово и региона

Президентът заяви, че откакто косовският премиер Албин Курти е дошъл на власт през 2021 г., Прищина непрекъснато е предприемала ескалиращи ходове. Оттогава са били регистрирани най-малко 494 етнически мотивирани атаки срещу сърбите и сръбската църква.

"През предходния период от девет години, когато Курти не беше на власт, имахме само още 170 атаки, каза Вучич. В по-голямата си част ще кажа какво ще правим, някои неща ще оставя на Народното събрание, но ще кажа какво ще бъде предложението на мнозинството, което ще се гласува в Народното събрание. Затова аз няма да бягам от отговорност и от това, което означава вземане на решения в съответствие с интересите на нашия народ. За нас мирът е приоритетен интерес", каза Вучич.

Вучич каза, че докладчикът на Европейския парламент за приемането на Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни е променила мнението си за членството на Косово въз основа на телефонно обаждане и се отказа от факта, че Прищина трябва първо да въведе Съюза на сръбските общини.

Вучич каза, че знае кой е изпратил тази покана.

"Тя изведнъж се разкая, че е много твърда и силна. После се сети, че ЗСО не е важно. Тогава се сети, че и отчуждаването не е важно. Много добре знам кой издаде заповедта. Засрамете се. Само някои хора имат гръбнак на международната арена, а някои хора нямат нищо", каза Вучич, имайки предвид Бакояни. 

Без да се бие в гърдите, Вучич успокоява Русия за санкциите

Без да се бие в гърдите, Вучич успокоява Русия за санкциите

"Малката Сърбия е единствената държава, която не е наложила никакви санкции" на Москва

Вучич каза, че западни правни експерти са казали, че ЗСО не е само вътрешен въпрос, а международно правно задължение на Прищина.

Прищина изисква Сърбия да продаде клона на Poštanska Štedionica в Република Косово на Raiffeisen Bank или друга банка, защото не искат сръбски банки в Република Косово и добави, че никога няма да приемат това.

"Ние ще продаваме клонове на нашата банка или идеални дялове от собствеността, когато искаме и както искаме. Те просто не са нормални. Те поставят исканията си по пътя. Ние не можем и няма да приемем премахването на динара. Достатъчно ни излъгаха и измамиха", каза Вучич.

Сърбите в Косово продължават да използват динари

Сърбите в Косово продължават да използват динари

Правителството разреши преходна фаза, преди валутата да бъде напълно забранена

Той увери, че Сърбия ще плаща на сърбите в Косово и Метохия, а ако е необходимо, те ще обменят динари в евро.