Изборите в Сърбия не са били проведени при справедливи условия. Това смята Европейският парламент по отношение на вота в страната на 17 декември 2023 г.

Евродепутатите призовават за независимо разследване на нередностите.

Те посочват, че поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите с институции и медии, за да си осигурят несправедливо предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори са паднали "под стандартите, очаквани от страна - кандидатка за членство в ЕС".

В резолюция, приета днес с 461 гласа "за", 53 "против" и 43 "въздържал се", ЕП отбелязва, че въпреки гладкото провеждане на изборите те са били белязани от многобройни процедурни недостатъци - непоследователно прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, чести случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Евродепутатите припомнят на сръбските органи, че "правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС" и призовават за независимо разследване от страна на уважавани международни правни експерти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, областните и местните избори, със специално внимание към изборите за Градската скупщина на Белград.

Сърбия: Управляващата партия обяви победа на парламентарните избори
Обновена

Сърбия: Управляващата партия обяви победа на парламентарните избори

Управляващата партия ще има повече от 125 места в парламента.

Евродепутатите изразяват съжаление от липсата на институционална реакция спрямо сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите, което според тях допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Европарламентът осъжда и липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати за избори, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и незаконна злоупотреба с данни на гражданите.

Позовавайки се на "организираните нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент", евродепутатите изискват завръщане към уважителен и конструктивен дискурс, подчертавайки значението на взаимен респект в демократичния процес.

ЕП осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите.

Партията на Вучич печели и балотажа в Сърбия

Партията на Вучич печели и балотажа в Сърбия

Предстои ново гласуване в 30 секции на 2 януари

Евродепутатите отбелязват, че през последното десетилетие от идването на власт на президента Александър Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти.

Подчертава се, че преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианската комисия.

В резолюцията се посочва, че ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, финансирането от ЕС трябва да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Предстои окончателният доклад на Служба за демократични институции и права на човека на ОССЕ да бъде публикуван през следващите седмици.

Сръбската опозиция непреклонна в искането си за отмяна на изборите

Сръбската опозиция непреклонна в искането си за отмяна на изборите

В Белград се проведе многохиляден протест