Четири арабски страни изискват от Катар да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран, да затвори турската военна база на своя територия и да ликвидира сателитния телевизионен канал "Ал Джазира", съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на документ, до който е успяла да се добере.

По-рано бе съобщено, че Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн с посредничеството на Кувейт са предали на властите на Катар списък с искания към емирството.

Иран изпраща 1100 тона храна на Катар дневно

Иран изпраща 1100 тона храна на Катар дневно

Както с кораби, така и със самолети

Съставителите на списъка също така настояват Катар да спре натурализацията на техни граждани и да експатрира онези, които вече се намират в емирството. От Доха се изисква да предаде всички лица, издирвани в четирите страни по обвинения в тероризъм и да предостави подробен отчет относно финансирането на чуждестранни опозиционни дейци.

Освен това Катар трябва да плати обезщетение, чийто размер не се уточнява. За изпълнението на всички изисквания на Катар се предоставят 10 дни, се уточнява в документа.

На 5 юни Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обвиниха Доха, че подкрепя международния тероризъм и скъсаха отношенията си с Катар.

Турски войски провеждат учения в Катар в знак на подкрепа

Турски войски провеждат учения в Катар в знак на подкрепа

Турция е една от малкото влиятелни страни в Близкия изток, подкрепили Катар