Катар проведе съвместни военни учения с турски войски, демонстрирайки един от малкото си силни съюзи след две седмици на остракизъм и икономическа изолация, наложени от негови съседи, които обвиняват съюзника на САЩ в подкрепа на тероризма, съобщава "Ройтерс".

Финансираният от държавата катарски панарабски новинарски телевизионен канал "Ал Джазира" показа кадри на колона БТР-и, които се движат по улиците.

Допълва се, че допълнителни турски войски са пристигнали в Катар в неделя за ученията, въпреки че военни източници в региона са заявили пред "Ройтерс", че операцията всъщност включвала турски военни части, които вече са били там, а не новопристигнали.

Санкциите на Саудитска Арабия и Ко. срещу Катар били по-сурови от Берлинската стена

Санкциите на Саудитска Арабия и Ко. срещу Катар били по-сурови от Берлинската стена

Това било "колективно наказание"

Турция е една от малкото влиятелни страни в Близки изток, които категорично подкрепиха Катар, след като Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Бахрейн и още няколко страни го обявиха за поддръжник на тероризма и прекъснаха изцяло икономическите и дипломатическите отношения с него.

Катар, най-богатата страна в света на глава от населението, използва богатството си през последното десетилетие, за да упражнява извънредно влияние в Близкия изток, подкрепяйки фракции в граждански войни и въстания и бунтове в региона.

Катар отрича да подкрепя тероризма и твърди, че е наказван заради отклоняването си от политическата линия на своите съседи да подкрепя авторитарните наследствени и военни диктатори в региона.

САЩ продават на Катар изтребители F-15 за $12 млрд.

САЩ продават на Катар изтребители F-15 за $12 млрд.

Тръмп сключи оръжейна сделка със Саудитска Арабия

"Блокадата продължава от две седмици и блокиращите страни не предлагат формула за разрешаването на кризата", изтъкна шейх Саиф Бин Ахмед ал Тани, който е директор на пресслужбата на правителството на Катар.

"Жалко е, че нашите съседи избраха да инвестират времето си и ресурсите си в неоснователна пропагандна кампания", допълни той, наричайки обвиненията в тероризъм опит за "привличане на вниманието".

Дипломатическият спор е важен тест за САЩ, които са близки съюзници на страни и от двата лагера, като най-голямата им военновъздушна база в региона се намира в Катар.

Ердоган заклейми изолацията на Катар като "нехуманна", била "смъртно наказание"

Ердоган заклейми изолацията на Катар като "нехуманна", била "смъртно наказание"

Била срещу ислямските ценности

Американският президент Доналд Тръмп категорично подкрепи санкциите срещу Катар, въпреки че Държавният департамент и военното министерство се опитаха да останат неутрални. Пентагонът одобри през миналата седмица сделка на стойност 12 млрд. долара за продажбата на военни самолети на Катар.

В демонстрация на подкрепа за Катар, турският парламент прие закон по ускорена процедура на 7 юни, с който позволи разполагането на още войници във военна база в Катар, която помещава около 90 турски войници съгласно споразумение, сключено през 2014 г.

Турция обяви, че ще разположи 3000 пехотинци в базата, която да служи предимно като място за съвместни военни учения.

Турция поддържа добри отношения с Катар, както и с няколко от неговите арабски съседи от Персийския залив. Турция и Катар подкрепиха избраното правителство на "Мюсюлманско братство" в Египет, което беше свалено от власт през 2013 г. от военния лидер Абдел Фатах ал Сиси, който понастоящем е президент на Египет.