Илиас Касидиарис, бивш депутат от крайнодясната партия "Златна зора", не може да се кандидатира на изборите на 25 юни, постанови Върховният съд на Гърция.

Това разкри "Та Неа".

На Касидиарис и на основаната от него партия "Национална партия-Гърция" беше забранено да участват в предишните национални избори на 21 май поради закон, насочен срещу осъдени бивши депутати от крайнонационалистичната формация "Златна зора".

Този път Касидиарис се опита да заобиколи забраната, като се представи като независим кандидат, а партията си - като "коалиция" от независими кандидати, наречена "Гърци", без частта "Национална партия". Касидиарис трябваше да се кандидатира в избирателен район "А" в Атина.

Но секцията на Върховния съд, която се произнася по допустимостта на политическите партии и независимите кандидати, решава, че това е уловка и че "коалицията" от физически лица е същата стара забранена партия.

Две политически партии - консервативната "Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК - бяха подали до Върховния съд становища, в които посочваха уловката и искаха от съдиите да постановят отново недопустимост.

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Настоява за присъда от 15 години затвор

Лявата "Сириза", бивша основна опозиция на Нова демокрация в парламента за 2029-2023 г., не е представила своята позиция. Тя е отказала да се присъедини към другите две партии при гласуването на забраната.

42-годишният Касидиарис, депутат от 2012-19 г., беше осъден заедно с други лица през октомври 2020 г. на 13 години като един от ръководителите на престъпна организация, за каквато беше определена "Златна зора" заради многобройните си, понякога фатални, нападения срещу мигранти и леви активисти и други престъпни дейности.