Изобретателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Ли заяви, че пандемията COVID-19 демонстрира "грубото неравенство" на свят, в който почти половината от населението не е в състояние да се свърже с интернет, съобщава АП. 

Той говори на среща на високо равнище в ООН: "Нашата цел номер едно трябва да бъде да преборим цифровото неравенство."

Около 3,5 милиарда души нямат достъп до животоспасяваща информация, която интернет предоставя по време на коронавирусната криза, която дава възможност за работа, образование и социални връзки онлайн, добави той.

"Това неравенство е бариера пред глобално равенство и знаем, че най-много засяга тези, които вече са маргинализирани - хората в развиващите се страни, тези с ниски доходи и, разбира се, жени и момичета. Мъжете остават с 21% по-склонни от жените да са онлайн и 52% е по-вероятно в най-слабо развиващите се страни."

Той говори по време на онлайн стартирането на Пътната карта за цифрово сътрудничество на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Първа стъпка е разработването на нови финансови модели, които да осигурят достъпна свързаност с Интернет за всички до 2030 г.

Справянето с неравенството изисква повишаване на основен достъп, до гарантиране, че хората имат "смислена свързаност" с Интернет, "която трябва да включва данни и устройства, за да използват пълната му сила", добави Бърнърс-Лии.

Когато хората се свържат онлайн, те също трябва да са сигурни, че е безопасно, заявиха участниците. Дигиталният свят има много предимства, но също така е "сериозно се злоупотребява", обясни Гутериш.

"Речта на омразата, дискриминацията и злоупотребите превземат дигиталните пространства. Дезинформационните кампании излагат на риск здравето и живота. ... Опасните за живота кибер атаки срещу болнични системи заплашват да нарушат животоспасяващите грижи."

Пътната карта за цифрово сътрудничество има за цел "да свързва, уважава и защитава хората в дигиталната епоха" чрез насърчаване на отворени данни, отворени модели на изкуствен интелект и финансиране и софтуер с отворен код, каза Гутериш.

Той също така призовава за разширено обучение, защита на данните и поверителност, и предлага ООН като платформа за сътрудничество, за да се гарантира, че изкуственият интелект е надежден, зачита правата на човека и насърчава мира.

"Ако не се справим с дигиталната нестабилност и неравенство, те ще продължат да изострят физическата нестабилност и неравенство", каза Гутериш, предупреждавайки, че цифровите разделения рискуват да станат "новото лице на несигурност и конфликт".

Фондацията World Wide Web, съоснована от Бърнърс-Лии, помогна за разработването на пътната карта. Миналата година тя стартира глобален план за действие "Договор за мрежата", с който правителствата, компаниите и гражданското общество да противодействат на нарастващата антидемократична активност в интернет и да поддържат свободно достъпни знания.

Договорът има 1300 одобрения и фондацията разработва начини за правителствата и компаниите да покажат как изпълняват ангажиментите си за постигане на "сигурна и силна мрежа, свързваща несвързаните, спазваща неприкосновеността на личния живот (и) борбата с дезинформацията", коментира Бърнърс-Лии.

От началото на кризата COVID-19 използването на интернет е скочило със 70%, използването на приложения за комуникация е нараснало с 300%, а инструментите за виртуално сътрудничество - с 600%. Някои услуги за стрийминг на видео са нараснали 20 пъти, заяви Клаус Шваб, изпълнителен председател на Световния икономически форум.

Но той каза, че само около половината от света имат достъп до интернет. От 25-те най-малко свързани страни 21 са в Африка.

Световният икономически форум работи с партньорите в бранша, Международния съюз по далекосъобщения, Световната банка и GSM - който представлява интересите на мобилните оператори по целия свят - и други, за да разработи планове за публично-частно сътрудничество за разширяване на цифровата свързаност.

"Това вече е споделено със 170 страни и се използва активно. Това бързо партньорство е дълбоко обнадеждаващо."

Шваб призова за "амбициозни" действия относно цифровия достъп и инвестициите в иновативни модели на финансиране. Той отбеляза, че само 1% от финансирането от глобалните банки за развитие отива за цифрова инфраструктура.