Крайнодесният екстремист Андерс Брайвик, който изби 77 души през 2011 г., обяви, че неговата изолация в затвора в продължение на повече от 5 години го е радикализирала допълнително, което е ключов момент в делото му срещу норвежката държава заради условията в затвора, в които живее, съобщава "Франс прес".

"Аз станах по-радикален. Бях радикален по принцип, но през тези последни пет години аз станах много по-радикален", изтъкнал 37-годишният Брайвик, давайки доказателства срещу държавата, която обжалва решение на по-ниска съдебна инстанция, постановяващо, че държавата е виновна за това, че се е отнесла към него "нечовешки", най-вече заради изолацията му от другите затворници.

Брайвик контактувал от затвора с крайнодесни екстремисти, търси си съпруга

Брайвик контактувал от затвора с крайнодесни екстремисти, търси си съпруга

Неонацистът продължа да разпространява екстремистка идеология

През юли 2011 г. Брайвик, преоблечен като полицай, застреля 69 души, повечето от които тийнейджъри, които се бяха събрали на младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя, малко след като уби 8 души, взривявайки бомба пред сградата на правителството в столицата Осло.

Той обяви, че е убил жертвите си, защото те ценели високо мултикултурализма.

Той беше осъден през 2012 г. на 21 години затвор, като присъдата може да бъде удължена за неопределено време, докато е смятан за заплаха.

Норвежки съд разглежда "нечовешките" условия на Брайвик в затвора

Норвежки съд разглежда "нечовешките" условия на Брайвик в затвора

Играе на видеоигри, живее в три стаи, има компютър и телевизия...

В затвора екстремистът се разполага в комплекс от три килии (стаи), където може да играе видеоигри и да гледа телевизия на два телевизора. Той също така има компютър без интернет достъп, уреди за фитнес, книги и вестници.

Въпреки удобните материални условия, Окръжният съд в Осло през април миналата година постанови, че норвежката държава е виновна за "нечовешко" и "унизително" отношение, в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Основният аргумент на съда беше неговата продължителна изолация: той е бил държан отделно от други затворници от 2011 г. насам от съображения за сигурност.

Адвокатът на Брайвик твърди, че изолацията е накарала неговия клиент да се почувства "психически уязвим".

"Аз съм сериозно засегнат от изолацията и радикализацията е може би най-сериозния ефект от моята изолация", отбелязал пред съда Брайвик, който извърши най-кървавото нападение на територията на Норвегия от Втората световна война насам.

Държавата междувременно твърди, че Брайвик не бил изолиран, отбелязвайки множеството му контакти с охранителите, с които той играе табла, с адвокатите си и свещениците си, както и кореспонденцията му с външния свят.

Шестдневното изслушване се провежда от съображения за сигурност в затвора в Скиен в Южна Норвегия, където Брайвик излежава присъдата си. То се очаква да приключи на 18 януари, а решението се очаква през февруари.