Норвежки съд започва разглеждането на жалба от страна на държавата срещу определение на съда, че тя се е отнасяла към масовия убиец Андерс Брайвик "нечовешки", след като той беше вкаран в затвора за избиването на 77 души през 2011 г., съобщава "Франс прес".

През април миналата година окръжен съд в Осло нанесе унизителен удар, след като заключи, че правата на 37-годишния крайнодесен екстремист са били нарушени и той е бил подложен на "нечовешко" и "унизително" отношение в затвора.

Норвежката държава обжалва присъдата за нехуманно отношение към Брайвик

Норвежката държава обжалва присъдата за нехуманно отношение към Брайвик

Това обяви норвежкият правосъден министър Андерс Анундсен

Норвегия се гордее, че спазва стриктно принципите на правовата държава, след като страната претърпя най-кървавото нападение на своя територия от края на Втората световна война насам.

Слисана от съдебното решение, норвежката държава го обжалва.

На 22 юли 2011 г. Брайвик, преоблечен като полицай, застреля 69 души, повечето от тях тийнейджъри, събрали се на лагер на Работническата партия на малкия остров Ютьоя, който се намира край столицата Осло, като в продължение на повече от час той ги проследяваше и методично ги избиваше, докато те са били хванати в капан от замръзналите води на езерото.

По-рано през деня Брайвик уби и други 8 души, взривявайки бомба пред сградата на правителството в Осло.

Той сега излежава 21-годишна присъда, която може да бъде удължена, докато той се счита за заплаха. Живее в комплекс от три стаи, където може да играе видеоигри и да гледа телевизия на два телевизора. Той също така има компютър без интернет достъп, уреди за фитнес, книги и вестници.

Въпреки това съдът постановил, че условията, в които живее в затвора, нарушавали член 3 от Европейската конвенция за правата на човека.