Норвежката държава не е съгласна, че условията в затвора за масовия убиец Андерс Брайвик нарушават човешките му права и ще обжалва решението на съд в Осло, че го правят. Това обяви норвежкият правосъден министър Андерс Анундсен, цитиран от „Ройтерс”.

Обжалването се очакваше, след като Районният съд на Осло постанови на 20 април, че Брайвик, който уби 77 души в две отделни нападения през 2011 г., бил лишен от човешките си права, бидейки държан в строг тъмничен затвор, който бил „напълно затворен свят”.

„Поисках от главния прокурор да обжалва присъдата”, изтъкна Анундсен и допълни: „Условията, при които Брайвик е задържан, не представляват, от гледище на държавата, „нечовешко или унизително отнасяне” по смисъла на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека.”

Определението на съда на 20 април, което изненада мнозина, подчертава, че затворническите власти не са били сторили почти нищо, за да облекчат последиците от изолацията на Брайвик.  

Според съда той неправомерно бил подлаган на претърсвания, като бил каран да се съблича, както и ежечасно бил буден от охраната в продължение на дълги периоди.

Брайвик заведе дело срещу норвежката държава, обвинявайки я в нечовешко и унизително отношение в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.  

Той протестира срещу изолацията му от други затворници и от външни лица.