Норвежкият масов убиец Андерс Брайвик, който изби 77 души през 2011 г., бил в контакт със свои колеги крайнодесни екстремисти от затвора. Това обяви главният прокурор, настоявайки, че той трябва да бъде държан в единична килия, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорейки по време на разглеждането на обжалването от страна на правителството срещу решение на съда през миналата година, че изолацията на Брайвик в затвора нарушава неговите човешки права, главният прокурор Фредрик Сейерстед заяви, че самопровъзгласилият се неонацист продължа да разпространява екстремистка идеология чрез обемисти писания и че кореспонденцията му все още трябва да бъде следена, включително да бъдат отваряни писмата му.

Норвежки съд разглежда "нечовешките" условия на Брайвик в затвора

Норвежки съд разглежда "нечовешките" условия на Брайвик в затвора

Играе на видеоигри, живее в три стаи, има компютър и телевизия...

Правителството поддържа, че 37-годишният екстремист е опасен и трябва да остане изолиран от затворници в затвора в Скиен.

Брайвик съди правителството през миналата година, твърдейки, че строгият тъмничен затвор, честите претърсвания, карайки го да се съблича гол и обстоятелството, че той често е бил с белезници в първите месеци от излежаването на присъдата нарушавали човешките му права.

В изненадваща присъда окръжният съд в Осло застана на страната на Брайвик, постановявайки, че неговата изолация била "нечовешка и унизителна", нарушаваща Европейската конвенция за правата на човека и определи правителството да изплати съдебните разходи на Брайвик.

Съдът обаче отхвърли претенцията на Брайвик, че правото на зачитане на личния и семейния му живот е било нарушено от ограниченията за контакти с други десни екстремисти, решение, което Брайвик на свой ред обжалва.

Прокурорът отбеляза пред съда, че Брайвик продължава да се опитва да намери начини за заобикаляне на цензурата на неговата кореспонденция, включително опита му да си намери съпруга.

Главният прокурор също така изтъкнал, че условията на Брайвик в затвора са по-добри от тези на много други затворници. Той се разполага в тристаен комплекс, където може да играе на видеоигри, да гледа телевизия и да прави фитнес като компенсация за строгия тъмничен затвор.

При влизането си в съдебната зала вчера той отправи характерния нацистки поздрав.