Главният изпълнителен директор на "Боинг" Денис Мюленбур подаде оставка, съобщава компанията, обявявайки за нов изпълнителен директор Дейвид Калхун, съобщават БиБиСи и "Спутник".

"Силно вярвам в бъдещето на Боинг и 737 MAX. За мен е чест да ръководя тази страхотна компания и 150 000 посветени служители, които работят усилено, за да създадат бъдещето на авиацията", заяви Калхун, който остава член на борда.

"От името на целия съвет на директорите съм доволен, че Дейв се съгласи да ръководи Боинг в този критичен момент. Дейв има сериозен опит в индустрията и доказан опит в лидерството. Той признава предизвикателствата, пред които трябва да се изправим и с нетърпение очаквам да работя с него и с останалия екип на Boeing, за да гарантираме, че днес това означава нов път напред за нашата компания ", Лорънс Келнър ще стане неизпълнителен председател на борда.

Главният финансов директор Грег Смит ще бъде временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор по време на краткия преходен период. След решението за смяна на изпълнителния директор акциите на "Боинг" скочиха с 2,7%.

"Боинг" реши да направят промяна в ръководството, за да възстанови доверието в напредъка на компанията, тъй като "работи за възстановяване на взаимоотношенията с регулаторите, клиентите и всички останали заинтересовани страни".

„Боинг” спира производството на 737 MAX от януари

„Боинг” спира производството на 737 MAX от януари

Надеждите на Boeing са, че до края на 2020 г. производството ще бъде възстановено

Компанията се надяваше самолетите й Boeing 737 MAX да се върнат във въздуха до края на тази година, но американските регулатори дадоха да се разбере, че няма да бъдат сертифицирани да се върнат в небето толкова бързо, коментира БиБиСи.

Репутацията на "Боинг" пострада допълнително, когато космическият апарат Starliner претърпя технически проблеми, които му попречиха да поеме по правилния курс към Международната космическа станция.

Оттеглянето на Денис Мюленбург бе неизбежно, макар че дойде по-рано, отколкото мнозина очакваха, допълва БиБиСи. След инцидентите със самолетите на компанията, той сблъсква със сериозни критики към корпоративната култура в "Боинг" и взаимоотношенията с регулаторите.

Има твърдения (категорично отречени от компанията), че тя дава приоритет на печалбите и скоростта на производство пред безопасността.

Въпреки че многократно настоява, че Боинг "осъзнава" своите неуспехи, опитите му да представи инцидентите като резултати от верига от събития предизвика допълнителни сериозни критики.

Новият космически кораб „Старлайнер” на „Боинг” се връща 6 дни по-рано

Новият космически кораб „Старлайнер” на „Боинг” се връща 6 дни по-рано

Но от НАСА обявиха, че мисията не е пълен провал, тъй като са изпълнени много от задачите