Новият космически кораб "Старлайнер" на "Боинг" се завръща днес на Земята - шест дни по-рано, след като проблем с часовника попречи да стигне и да се скачи с Международната космическа станция, обявиха от НАСА и от производителя на самолети, предаде АФП.

Корабът на „Боинг” се връща на Земята до 48 часа заради провал на мисията

Корабът на „Боинг” се връща на Земята до 48 часа заради провал на мисията

По-рано "Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер" без екипаж на 8-дневно пътуване

Капсулата без екипаж е планирано да се приземи днес в 12,57 часа по Гринуич в Ню Мексико. В момента е в ниска 250-километрова орбита. Инженери на "Боинг" подготвят навлизането й в атмосферата над Тихия океан. При приземяването на кораба ще бъдат използвани парашути и въздушни възглавници.

Това е още един провал за "Боинг" на фона на кризата с пътническите самолети модел 737 Max след две фатални катастрофи. При катастрофите през октомври 2018 г. в Индонезия и през март 2019 г. в Етиопия загинаха общо 346 души. Компанията планира да прекрати производството на самолета през януари.

"Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер", но пропусна МКС

"Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер", но пропусна МКС

Това е ключова изпитателна мисия от плановете на НАСА да прекрати зависимостта на САЩ от Русия

"Старлайнер" беше изстрелян в петък от Флорида, но малко след отделянето си от ракетата носител Атлас V корабът не успя да активира двигателите по план, което попречи навлизането му в точна орбита, за да достигне до станцията. Международната космическа станция е на 400 километра от морското равнище. След като пресметнаха, че корабът е изгорил твърде много гориво за няколко минути, което е свързано с проблем с часовника, от "Боинг" и НАСА решиха "Старлайнер" да се върне на Земята без да завърши мисията докрай.

Но от НАСА обявиха, че мисията не е пълен провал, тъй като са изпълнени много от задачите.

"Старлайнер" трябваше да се скачи автоматично със станцията, която е на 400 километра над морското равнище, 25 часа по-късно след изстрелването и да се завърне на 28 декември.

НАСА е принудена да разчита на руски ракети "Союз" за транспортиране на астронавти от пенсионирането на космическите совалки през 2011 г. след 3 десетилетия. САЩ искат да прекратят зависимостта си, макар че отношенията между Москва и Вашингтон в космонавтиката остават имунизирани в сравнение с по-широкото влошаване на двустранните отношения през последните години.

При бившия президент Барак Обама НАСА направи промени в работата си. Вместо да притежава своя техника, агенцията ще наема частни компании за тази цел. НАСА награди "Боинг" и SpaceX с договори за милиарди долари за разработване на решения "Произведено в САЩ".

НАСА се ангажира да плати общо 8 милиарда долара на двете компании, SpaceX и "Боинг", които в замяна трябва да проведат 6 мисии с четирима астронавти всяка до 2024 г. Според доклад на НАСА за един астронавт ще се плаща около 90 милиона долара на "Боинг" и 55 милиона долара на SpaceX, докато в момента САЩ плащат на Русия повече от 80 милиона долара за астронавт.