"Боинг"( Boeing) изстреля капсулата си "Старлайнер"(Starliner) без екипаж на 8-дневно пътуване до Международната космическа станция и обратно, информира АФП.

Осведомителната агенция подчертава, че това е ключова изпитателна мисия от плановете на НАСА да прекрати зависимостта на САЩ от Русия в изпращането на астронавти до станцията.

НАСА показа космическите костюми, предназначени за първата жена на Луната

НАСА показа космическите костюми, предназначени за първата жена на Луната

Новото поколение космически скафандри са направени за програмата "Артемис"

"Старлайнер", поставена на върха на гигантска ракета Атлас V, излетя в 06,36 часа местно време (11,36 часа по Гринуич) от Кейп Канаверал. Основният товар е манекенът Рози, на който са поставени сензори, за да се разбере безопасността за хората.

Репутацията на "Боинг" е заложена на карта, тъй като компанията все още не може да се отърси около кризата с пътническите си самолети 737 MAX. Националната гордост на САЩ също е подложена на риск.

НАСА е принудена да разчита на руски ракети "Союз" за транспортиране на астронавти от пенсионирането на космическите совалки през 2011 г. след 3 десетилетия. САЩ искат да прекратят зависимостта си, макар че отношенията между Москва и Вашингтон в космонавтиката остават имунизирани в сравнение с по-широкото влошаване на двустранните отношения през последните години.

НАСА отваря Международната космическа станция за туристи от 2020-а

НАСА отваря Международната космическа станция за туристи от 2020-а

Туристите ще пътуват с американски космически кораб

При бившия президент Барак Обама НАСА направи промени в работата си. Вместо да притежава своя техника, агенцията ще наема частни компании за тази цел. НАСА награди "Боинг" и SpaceX с договори за милиарди долари за разработване на решения "Произведено в САЩ".

Двете компании изостават с две години от графика, но изглежда, че са почти готови: одобрението сега зависи от успешното завършване на последните изпитания.

От началото на следващата година ние ще изпратим американски астронавти с американски ракети от американска земя отново за първи път, откакто спряхме космическите совалки през 2011 г., обяви администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн.

SpaceX вече проведе успешна мисия без екипаж до Международната космическа станция през март, когато CrewDragon се скачи със станцията и се върна на Земята с манекена Рипли.

Тези мисии са независими от програмата Artemis за връщане на Луната до 2024 г. Orion на Lockheed Martin ще бъде за по-дълги пътувания в космоса.

Starliner трябва да се скачи автоматично със станцията, която е на 400 километра над морското равнище, 25 часа по-късно след изстрелването. Ще се завърне в югозападната част на САЩ на 28 декември.

НАСА се ангажира да плати общо 8 милиарда долара на двете компании, SpaceX и "Боинг", които в замяна трябва да проведат 6 мисии с четирима астронавти всяка до 2024 г. Според доклад на НАСА за един астронавт ще се плаща около 90 милиона долара на "Боинг" и 55 милиона долара на SpaceX, докато в момента САЩ плащат на Русия повече от 80 милиона долара за астронавт.

По-късно от НАСА и "Боинг"съобщиха, че е възникнал проблем след изстрелването на ракетата, свързано с пропуснато орбитално вмъкване.

Брайдънстайн обяви, че "Старлайнер" не е успял да влезе в посочената орбита и няма да може да стигне до станцията. Капсулата е под контрол и е в стабилна орбита. Работи се по въпроса.