НАСА разкри два нови космически костюма, които ще бъдат носени от първата жена, стъпила на Луната, пише "Гардиън".

Новото поколение космически скафандри са направени за програмата "Артемис", която има за цел първата жена и следващият човек да кацнат на Луната до 2024 г.

В централата на НАСА администраторът Джим Брайдънстайн и космически инженери представиха новите костюми.

Кристин Дейвис, инженер от космически център "Джонсън", представи бял космически скафандър със синьо и червено на ръкавите. Костюмът, известен като Exploration Extravehicular Mobility Units ( xEMUs), е създаден за изследване на лунната повърхност и конкретно на Южния полюс на Луната, където по план НАСА ще изпрати хора на мисия.

Кристин Дейвис клекна, за да вземе камък, с което демонстрира подвижността на xEMUs.

"Кристин носи космически костюм, който ще пасне на всички наши астронавти, когато отидем на Луната. Това са нашите костюми за поколение "Артемис", обяви Джим Брайдънстайн.

Костюмът позволява по-голяма подвижност от предишните. Той е приспособен да издържа при температурни стойности от -150 градуса до 120 градуса по Целзий.

"Ако си спомним поколението "Аполо", Нийл Армстронг и Бъз Олдрин подскачаха като зайци на повърхността на Луната. Сега ние ще можем да вървим по повърхността на Луната, което е много различно от нашите костюми в миналото", коментира още Брайдънстайн.

Нов оранжев костюм, предназначен за системата за оцеляване "Орион", беше облечен от космическия инженер Дъстин Гомърт. Ще бъде носен от астронавтите, когато отидат в Космоса с капсула "Орион" и се върнат на Земята.

Целта е костюмите да бъдат носени от екипажи с различно телосложение, след като тази година беше отложен план за първата космическа разходка на екип от жени заради липсата на достатъчно костюми със среден размер.

Кристина Кох и Ан Макклейн трябваше да напуснат Международната космическа станция и да поставят батерии, но в крайна сметка участва само Кох заради липса на костюми.

За четвъртък е планирано Кристина Кох и Джесика Меир да излязат от космическата станция за 6 часа, за да сменят батерии.

НАСА отмени дамските космически разходки заради липса на скафандри

НАСА отмени дамските космически разходки заради липса на скафандри

Плановете на агенцията са се променили заради недостиг на космически скафандри