Капсулата "Старлайнер" на "Боинг" ще се върне на Земята до 48 часа след неуспешна мисия за скачване с Международната космическа станция, обявиха от производителя на самолети, предадоха АФП и други медии. 

"Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер", но пропусна МКС

"Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер", но пропусна МКС

Това е ключова изпитателна мисия от плановете на НАСА да прекрати зависимостта на САЩ от Русия

По-рано "Боинг" изстреля капсулата си "Старлайнер" без екипаж на 8-дневно пътуване до Международната космическа станция и обратно. Това беше ключова изпитателна мисия от плановете на НАСА да прекрати зависимостта на САЩ от Русия в изпращането на астронавти до станцията.

Но от НАСА и "Боинг" съобщиха, че е възникнал проблем след изстрелването на ракетата, свързано с пропуснато орбитално вмъкване.

Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн обяви, че "Старлайнер" не е успял да влезе в посочената орбита и няма да може да стигне до станцията.

Джим Клинтън, заместник-председател на космическия отдел към "Боинг", обясни, че часовник на борда на мисията не е бил синхронизиран с часовника на мисията на планетата, което е довело до неточни маневри на "Старлайнер" и изгаряне на твърде много гориво, докато се е опитвал да нагласи курса към космическата станция.

"Старлайнер" трябваше да се скачи автоматично със станцията, която е на 400 километра над морското равнище, 25 часа по-късно след изстрелването и да се завърне на 28 декември. 

НАСА е принудена да разчита на руски ракети "Союз" за транспортиране на астронавти от пенсионирането на космическите совалки през 2011 г. след 3 десетилетия. САЩ искат да прекратят зависимостта си, макар че отношенията между Москва и Вашингтон в космонавтиката остават имунизирани в сравнение с по-широкото влошаване на двустранните отношения през последните години.

При бившия президент Барак Обама НАСА направи промени в работата си. Вместо да притежава своя техника, агенцията ще наема частни компании за тази цел. НАСА награди "Боинг" и SpaceX с договори за милиарди долари за разработване на решения "Произведено в САЩ".

НАСА се ангажира да плати общо 8 милиарда долара на двете компании, SpaceX и "Боинг", които в замяна трябва да проведат 6 мисии с четирима астронавти всяка до 2024 г. Според доклад на НАСА за един астронавт ще се плаща около 90 милиона долара на "Боинг" и 55 милиона долара на SpaceX, докато в момента САЩ плащат на Русия повече от 80 милиона долара за астронавт.