Най-малко 24 израелски войници са били убити по време на интензивни сражения в Газа през последните 24 часа, съобщиха израелските военни във вторник, отбелязвайки най-високия брой израелски жертви за един ден от началото на боевете в анклава, предава Ройтерс.

Израел започна офанзива миналата седмица, за да установи контрол върху Хан Юнис, където според израелската армия, се твърди, че е разположен главният щаб на бойците на Хамас, отговорни за атаките на 7 октомври срещу Южен Израел, при които загинаха 1200 души, според израелски данни.

Военният говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че 21 войници са били убити, когато граната с гранатомет е ударила танк, който е охранявал израелските сили. В същото време е избухнала експлозия в две двуетажни сгради, където израелски войници са заложили експлозиви, за да разрушат сградите. Експлозията е предизвикала срутването им им върху израелските войници.

"Все още изучаваме и разследваме подробностите за събитието и причините за експлозията", каза Хагари на брифинг за пресата рано сутринта.

Израелският президент Исак Херцог публикува изявление за, както говори за "непоносимо трудна сутрин"

"От името на целия народ утешавам семействата и се моля за изцеление на ранените. Дори в тази тъжна и тежка сутрин ние сме силни и помним, че заедно ще победим", каза той.

Най-малко 25 295 жители на Газа са били убити от 7 октомври, съобщиха здравните власти в Газа в актуална информация в понеделник.

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

С цел да се освободят заложниците в Газа