Израел бомбардира Северна Газа през нощта в едни от най-тежките обстрели от седмици, паникьосвайки жителите и превръщайки в руини район, от който израелската армия преди това е изтеглила войските си, казаха жители във вторник, цитирани от Ройтерс.

Танкове нахлуха отново източно от Бейт Ханун в северния край на ивицата Газа, въпреки че не са навлезли далеч в града, казаха жители и медии на Хамас. Стрелба достигна до някои училища, където се приютяват разселени жители.

В Израел, където правителствени служби и предприятия бяха затворени, за да отпразнуват еврейския празник Пасха, в южните гранични градове прозвучаха сигнали ракетни атаки, въпреки че не се съобщава за жертви.

Въоръженото крило на "Ислямски джихад", група, съюзник на "Хамас", пое отговорност за ракетните атаки срещу Сдерот и Нир Ам, което показва, че бойците все още са били в състояние да ги изстрелят почти 200 дни от началото на войната, която е изравнила със земята големи участъци от анклава и е разселила почти всичките му 2,3 милиона души.

Израелската армия каза, че ракетите, изстреляни през нощта в Израел, са дошли от северната част на Газа. Армията е унищожила ракетни установки и убила няколко екстремисти, в това, което нарече "насочени и прецизни" удари.

Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк във вторник осъди неотдавнашните удари срещу Газа, като каза, че те са убили главно жени и деца.

Той също така повтори предупреждението към Израел да не изпълнява планираното си нападение срещу Рафах на юг, тъй като това може да доведе до "по-нататъшни зверски престъпления".

Израел твърди, че Рафах, на границата с Египет и където се укриват повече от милион разселени цивилни, е последният бастион на няколко батальона на Хамас.

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Службата на ООН по правата на човека работи за потвърждаване на докладите на палестински служители

Подновяването на обстрела и бомбардирането на Северна Газа идва почти четири месеца след като израелската армия обяви, че изтегля войските си там, заявявайки, че "Хамас" вече не контролира тези райони.

Този месец Израел също изтегли по-голямата част от силите си в южната част на Газа. Но усилията за постигане на прекратяване на огъня се провалиха, а израелските бомбардировки и нападения на територията, откъдето войските му са се изтеглили, затрудняват завръщането на разселените жители на Газа в изоставените домове. Израел също удари южния град Хан Юнис във вторник, ден след като танкове нахлуха в източните части на този град.

Израел твърди, че се стреми да изкорени Хамас, който контролира анклава, след нападение от въоръжени групировки на 7 октомври, убивайки 1200 и вземайки 253 заложници от израелските преброители.

В ивицата Газа военните удари на Израел убиха 32 палестинци и раниха 59 други през последните 24 часа, съобщиха палестинските здравни власти. Те казват, че повече от 34 000 души са били убити в седеммесечната война, като хиляди други тела все още не са открити.

"Хизбула" изстреля десетки "Катюши" по Израел

"Хизбула" изстреля десетки "Катюши" по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села