Израел победи бригадата на "Хамас" в района на Рафах в южната част на Ивицата Газа, заяви министърът на отбраната Йоав Галант в сряда по време на посещение в граничната зона между Газа и Египет.

"Бригадата на "Хамас" в Рафах е победена и над 150 тунела са унищожени в региона", каза министърът, цитиран от DPA.

Галант инструктира войските да се съсредоточат върху унищожаването на останалите тунели на границата между крайбрежната ивица и Египет в бъдеще период.

Израел напредна към Рафах през май, въпреки огромната международна критика, за да унищожи останалите сили на палестинската ислямистка терористична организация там. Приблизително 1 милион бежанци са бяха струпали в града по това време, но след това са го напуснали.

Международният съд нареди на Израел да спре офанзивата в Рафах

Международният съд нареди на Израел да спре офанзивата в Рафах

Решението бе взето с 13 гласа "За" и 2 гласа "Против"

Израелските войски превзеха и граничния пункт Рафах към Египет, както и т. нар. Филаделфийския коридор. Тази зона с дължина 14 километра се смята за една от най-големите спорни точки в преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Хамас" изисква пълното изтегляне на Израел от ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху, от друга страна, настоява, че Израел трябва да продължи да контролира коридора дори след прекратяване на огъня, за да предотврати контрабандата на оръжия.

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Според основния преговарящ, "Хамас" няма да се съгласи с условията