Израелският външен министър Габи Ашкенази приветства решението на чешките власти да отворят офис с дипломатически статут в Ерусалим.

Това става ясно от негов пост в "Туитър".

"Току-що разговарях с колегата си чешкия външен министър Томаш Петржичек и го поздравих за решението за откриване на официален дипломатически офис в Ерусалим. Това решение, както и признаването на Ерусалим за столица на Израел, подчертава силата на нашето приятелство и стратегическо партньорство," написа Габи Ашкенази.

Инициативата за преместване на чешкото посолство в Ерусалим е направена преди седем години от президента на републиката Милош Земан. По време на посещението си в Израел през февруари 2019 г. чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че в дневния ред на правителството не е включено прехвърлянето на посолството от Тел Авив.

В момента само САЩ и Гватемала са преместили своите дипломатически мисии от Тел Авив в Ерусалим. Откриването на американска дипломатическа мисия в града през май 2018 г. доведе до нарастване на масовите палестински протести.

Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израел окупира източната част на града по време на войната през 1967 г. и настоява, че Ерусалим е неговата "една и неделима" столица.

Палестинците все още се надяват да направят Източен Ерусалим столица на своята държава. Съветът за сигурност на ООН отхвърли правото на Израел на Източен Ерусалим и призова страните от ООН да оттеглят дипломатическите мисии от града.