Израелски шахматисти не са допуснати до шампионат по шах, организиран от Саудитска Арабия тази седмица, коментира вицепрезидентът на Световната шахматна федерация (ФИДЕ), съобщава "Ройтерс".

Седем израелски играчи са поискали визи за турнира на 26-30 декември. Това би означавало, че за първи път Саудитска Арабия би била домакин на израелци, тъй като монархията не признава Израел и няма официални връзки между тях.

Израел Гелфер, вицепрезидент на ФИДЕ, чийто секретариат се намира в Атина, заяви пред Ройтерс в имейл, че визи за израелските играчи "не са издадени и няма да бъдат издавани".

Той допълва, че турнирът ще продължи по план, но не уточнява дали други делегации са изключени, вероятно е и шахматиситте на Катар да са предложени за отхвърляне.

Центърът за международна комуникация на Саудитска Арабия коментира, че ще участват повече от 180 играчи.

Говорителят на израелската федерация по шахмат Лиор Айзенберг коментира, че все още се правят опити, за да се гарантира, че израелските играчи ще участват. "Събитието няма да е световен шампионат, ако се попречи на шахматистите от няколко страни да участват", коментира Айзенберг.

"Всеки шахматист трябва да има право да участва в събитие въз основа на професионални критерии, независимо от паспортите, мястото на издаване или печатите, които те носят", обяснява той

Айзенберг коментира, че ФИДЕ трябва да гарантира, че израелските играчи могат да се състезават в международни събития и че израелската федерация обмисля всички варианти, включително съдебни действия и провеждането на международно състезание в Израел за играчите, изключени от Саудитска арабия .

През ноември ФИДЕ обяви, че действа с "неимоверни усилия", за да гарантира, че на всички играчи са издадени визи.