Израел и "Хамас" изглежда са на ръба на рамково споразумение за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, каза израелски източник, запознат с преговорите, съобщава CNN.

Израелски служители смятат, че последният отговор на "Хамас" ще позволи на двете страни да започнат подробни преговори за постигане на споразумение.

Сделката обаче все още не е финализирана, нито е гарантирана. Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва първо да даде зелена светлина за влизане в следващата фаза на преговорите.

Вероятно ще отнеме няколко седмици трудни преговори, за да се договорят подробностите за потенциално споразумение, включително самоличността на палестинските затворници, които да бъдат освободени в замяна на израелски заложници, държани от Хамас, и последователността на освобождаването.

Израел проучва отговор на "Хамас" за Газа

Израел проучва отговор на "Хамас" за Газа

За освобождаване на заложници и прекратяване на огъня

Израелските преговарящи са готови да се срещнат с политическото ръководство на Израел, включително Нетаняху, през следващите дни, за да решат дали да влязат в тази фаза на подробни преговори.

"Хамас" потвърди, че е предал отговор на израелско предложение на посредниците Катар и Египет, повтаряйки искането си за пълно прекратяване на огъня.

"Изложихме някои искания, които постигат осигуряване на достъп до пълно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските сили", каза в сряда Басем Наим, член на политическото бюро на Хамас, пред CNN.

"Хамас" също каза в отделно изявление в сряда, че е "разменил някои идеи" с посредниците, целящи да спрат "агресията срещу нашия палестински народ". В по-късно изявление добави, че се е отнесъл към израелското предложение "положително".

Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания поддържаше връзка с посредниците в Катар и Египет в продължение на часове, обсъждайки с тях идеи "за постигане на споразумение" за прекратяване на войната в Газа, се казва в изявлението.

Жертви на атаката от 7 октомври съдят в САЩ  Иран, Сирия и Северна Корея за подкрепа към Хамас

Жертви на атаката от 7 октомври съдят в САЩ Иран, Сирия и Северна Корея за подкрепа към Хамас

Искът е за 4 милиарда долара

"Осъществи се и комуникация между ръководителя на движението и официални лица в Турция относно последните събития", се добавя в изявлението.

Припомняме, че Мосад, израелската разузнавателна служба, която води преговорите, потвърди в сряда, че египетски и катарски посредници са изпратили последния отговор на "Хамас" на Израел.

"Израел оценява забележките и ще предаде отговора си на посредниците", се казва в изявлението на Мосад, без да се предоставят допълнителни подробности.

Развитието идва след като Форумът на заложниците и изчезналите семейства предупреди в изявление, че милиони израелци ще излязат на улицата, ако правителството не успее да постигне сделка за освобождаване на заложниците.

"Народът на Израел показва отново и отново във всяко допитване, че подкрепя цялостна сделка за връщането на всички заложници. Няма да позволим на правителствените министри да торпилират сделката отново", се казва в изявлението.

"Правителството е на най-високото морално изпитание от мандата си: продължаване на изоставянето или решителни действия за спасяване и възстановяване, се добавя в изявлението. Това е или пълно връщане на заложниците, или всички израелски граждани ще излязат по пътищата и кръстовищата."

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Израелската армия каза, че са взети мерки преди ударите, за да се гарантира, че цивилните са невредими