Израел проучва отговора на "Хамас" на предложение за споразумение за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня в Газа. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на израелската шпионска агенция Мосад.

"Посредниците по сделката за заложници са дали на преговарящия екип отговора на "Хамас" за сделката за заложници. Израел проучва отговора и ще отговори на посредниците", се казва в изявлението, публикувано от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху от името на Мосад.

В изявлението не се дават повече подробности.

В изявление на "Хамас" се казва, че Исмаил Хания, лидерът, който се намира в Катар, е разговарял с посредници в Катар и Египет, за да се постигне споразумение за прекратяване на деветмесечната война. Той добави, че са проведени разговори и с турски официални лица относно последните развития.

"Движението се ангажира положително със същността на текущите обсъждания", се казва в него.

Жертви на атаката от 7 октомври съдят в САЩ  Иран, Сирия и Северна Корея за подкрепа към Хамас

Жертви на атаката от 7 октомври съдят в САЩ Иран, Сирия и Северна Корея за подкрепа към Хамас

Искът е за 4 милиарда долара

Посредниците, включително Египет, Катар и Съединените щати, се опитват от месеци да осигурят прекратяване на огъня и освобождаването на 120 оставащи заложници в Газа, но усилията им са в застой.

"Хамас" казва, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа. Израел казва, че ще приеме само временни паузи в боевете, докато "Хамас" не бъде унищожен.

Припомняме, че войната в Газа започна, когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха около 250 заложници обратно в Газа, според израелски данни. Офанзивата, започната от Израел като отмъщение, е убила близо 38 000 души, според министерството на здравеопазването в Газа.

Планът за прекратяване на огъня на масата, който беше публикуван в края на май от президента на САЩ Джо Байдън, включва постепенно освобождаване на израелските заложници, задържани в Газа, както и изтегляне на израелските сили на две фази.

Израел се похвали с ликвидирането на разработчик на оръжия за "Хамас"

Израел се похвали с ликвидирането на разработчик на оръжия за "Хамас"

Палестинските власти обаче твърдят, че убитият е медицински служител

Той също така предвижда освобождаването на палестински затворници, с реконструкцията на Газа и връщането на останките на починали заложници в трета фаза.