Няма напредък в преговорите за примирие с Израел в Газа. Това заяви в събота високопоставеният представител на палестинската групировка "Хамас" Осама Хамдан, цитиран от "Ройтерс".

Групировката декларира, че все още е готова да разгледа всяко предложение за примирие, което слага край на войната, каза Хамдан на пресконференция в Бейрут.

Припомняме, че усилията на арабските посредници, подкрепяни от Съединените щати, досега не са успели да доведат до примирие, като двете страни се обвиняват взаимно за задънената улица.

"Хамас" твърди, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа, докато Израел казва, че ще приеме само временни паузи в битките, докато "Хамас", който управлява Газа от 2007 г., бъде унищожен.

Хамдан също така обвини Съединените щати за оказването на натиск върху "Хамас" да приеме условията на Израел.

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Хуманитарни работници описват условията на живот като "непоносими"

"Хамас" е готов за пореден път да се отнесе положително към всяко предложение, което гарантира постоянно прекратяване на огъня, цялостно изтегляне от ивицата Газа и сериозна сделка за размяна", каза Хамдан, имайки предвид потенциална размяна на заложниците, държани в Газа, за палестинци в израелски затвори .

Когато бойците на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, те убиха около 1200 души и заловиха повече от 250 заложници, според израелски данни.

Израелската офанзива като отмъщение досега е убила близо 38 000 души, според министерството на здравеопазването в Газа, и е оставила крайбрежния анклав в руини.

Министерството на здравеопазването в Газа обаче не прави разлика между воюващи и невоюващи, но служители твърдят, че повечето от загиналите са цивилни.

Израел е загубил над 300 войници в Газа и твърди, че поне една трета от загиналите палестинци са бойци.

Палестинските здравни служители казаха, че израелските военни удари в анклава досега са убили най-малко 35 души и са ранили други само в събота.

Израелската армия в събота обяви смъртта на двама войници, убити в битка в северната част на Газа, докато израелските сили продължават с офанзива в квартал Шеджая в град Газа.

Жителите казаха, че танкове са навлезли по-дълбоко в няколко района, включително района около местния пазар, и е имало силен огън от въздуха и земята.

Въоръженото крило на "Хамас" и съюзническият "Ислямски джихад" съобщиха за ожесточени битки, като казаха, че бойци са изстреляли противотанкови ракети и минохвъргачни бомби срещу силите, действащи там. Израелската армия каза, че десетки палестински въоръжени мъже са били убити през последните два дни в битка от близко разстояние и въздушни удари в Шеджая, след като силите обкръжиха това, което описаха като цивилна зона, превърната от Хамас във въоръжени сили.

"В района войските разположиха наблюдателни постове, оръжия, вражески дронове и ракетна установка с голям обсег в близост до училищата", се казва в изявление на военните.

"Хамас" отрече твърденията, че действа в цивилни зони като училища и болници.

Израел отново щурмува квартал на град Газа и гони палестинците на юг

Израел отново щурмува квартал на град Газа и гони палестинците на юг

Хората обаче бягат на запад под обстрел, тъй като Израел е блокирал пътя на юг

Повече от осем месеца след израелската въздушна и наземна война в Газа, екстремистите продължиха да организират атаки срещу израелските сили, действайки в райони, които израелската армия каза, че е поела под контрол преди месеци.

Израелските лидери заявиха през изминалата седмица, че интензивната фаза на войната наближава своя край и че следващият етап от офанзивата ще бъде главно по-малки по мащаб операции, предназначени да спрат Хамас да се събере отново.

Междувременно израелските сили, действащи в няколко района на Рафах, в южната част на Ивицата Газа, убиха няколко палестинци и принудиха семейства, живеещи в далечния западен край на града по крайбрежните райони, да се насочат на север, според палестински медицински служители и жители.

Израел заяви, че военните му операции в Рафах имат за цел да унищожат последните въоръжени батальони на "Хамас".

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпват по-дълбоко на север и юг