Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо до местата, където са намерили убежище разселените хора в Газа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на служител на ООН.

Това поражда опасения за по-нататъшното разпространение на болести.

Стотици хиляди жители на Газа, избягали в южната част на анклава по време на 8-месечния конфликт, бяха прокудени отново, след като Израел разшири военните си операции срещу "Хамас" до град Рафах в началото на май.

Луиз Уотеридж, хуманитарна работничка към Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), посочи, че купчина отпадъци, тежаща около 100 000 тона, се е натрупала близо до палатките на хората в централната част на Газа.

"Това е сред населението и се трупа, без да има къде да отиде. Просто ситуацията продължава да се влошава. И с повишаването на температурите това наистина прави по-зле условията на живот тук", разказа тя.

ООН отбеляза ръст на инфекциите в Газа

ООН отбеляза ръст на инфекциите в Газа

За това допринасят лошите санитарни условия и липсата на питейна и пречистена вода

Израел отхвърли многократните искания да позволи на UNRWA да изпразни основните депа, което означава, че се появяват временни такива, отбеляза Уотеридж. Дори и да бъде дадено разрешение за това, хуманитарните мисии на UNRWA, като събирането на боклука, почти са спрени поради отказите на Израел да разреши внос на гориво.

Израел, който започна своята военна операция в Газа след атаките на "Хамас" на 7 октомври, твърди, че е разширил усилията си за улесняване на доставките на помощ за Газа и обвинява хуманитарните агенции за проблемите с разпределянето им в анклава. Той контролира доставките на гориво в Газа и отдавна твърди, че има риск те да бъдат пренасочени към "Хамас".

Тарик Яшаревич от Световната здравна организация заявява, че боклукът, заедно с нарастващите горещини, липсата на чиста питейна вода и санитарни услуги, увеличават рисковете от заболявания.

"Това може да доведе до появата на редица заразни болести", предупреди той и посочи, че от началото на войната са докладвани около 470 000 случая на диария.

Уотеридж описа условията на живот като "непоносими".

СЗО се опасява, че повече хора ще загинат от болести, откокото от бомбите в Газа

СЗО се опасява, че повече хора ще загинат от болести, откокото от бомбите в Газа

Това заяви Маргарет Харис, говорител на Световната здравна организация във вторник